Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Påsktårta med ricotta och citrongrädde

24 feb, 2023 
AvLouisa Lorang
AvEva Boström
Recept på påsktårta med ricotta och citrongrädde
Alla påskbufféer måste avslutas med denna magiska påsktårta med ricotta och citrongrädde. Lika god till kaffe som till bubbel!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Påskpaj med citron och maräng – glutenfriBrand logo
Påskpaj med citron  och maräng – glutenfri

Glutenfri Påsktårta med ricotta och citrongrädde

Den saftiga påsktårtan är lika god till kaffet som till ett glas bubbel. Passar många eftersom den är glutenfri.

Riktigt god påsktårta med ricotta och citrongrädde

8 bitar

Annons

Du behöver:

1 msk smör till formen
½ vaniljstång
125 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 msk skal av ekologisk citron
4 ägg
5 dl mandelmjöl
250 g ricotta
1 msk strösocker
75 g mandelspån

Citrongrädde:

4 dl vispgrädde
150 g lemon curd
2 msk citronsaft

Garnering:

2 msk florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160° varmluft. Lägg bakplåtspapper i en springform, 22 cm i diameter, och smöra. Dela vaniljstången med en vass kniv och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, smör och socker luftigt med elvisp i en bunke. Riv citronskalet fint och vispa ner i smörblandningen. Dela äggen i gulor och vitor och vispa ner gulorna i smeten. Sikta ner mandelmjöl och vänd ihop. Vänd ner ricottan.
  2. Vispa vitorna styva med 1 msk strösocker med elvisp i en bunke. Vänd ner i smeten och häll i formen. Strö mandelspån över. Grädda i 50–60 minuter tills genomgräddad, känn efter med sticka. Låt svalna i formen på galler.
  3. Vispa grädden luftig med elvisp. Vänd ner lemon curd med en slickepott och smaka av med citronsaft.
  4. Bred på citrongrädden över tårtan eller bjud den i en skål på sidan av, sikta då även över florsocker. Servera genast.

Foto: Columbus Leth, Lisa Björner

Annons