Päron- och gorgonzolapizza med valnötter

Päron- och gorgonzolapizza med valnötter.

Supergod pizza att servera i bitar till soppan, funkar också väldigt bra på en buffé eller som drinktilltugg. Observera att jästen ska lösas i lite av mjölet och sedan jäsa, därefter tillsätts resten av mjölet.
19 februari, 2019

6 personer

Tid: 20 minuter + 30 minuters jäsning + 15 minuter i ugnen

Pizzadeg:

30 g jäst

1 1/2 dl vatten (37°)

500 g vetemjöl (drygt 8 dl) + lite till utbakning

1/2 tsk salt

Fyllning:

2 fasta päron (tunt skivade)

300 g gorgonzola (i skivor)

200 g valnötter (grovt hackade)

2 msk olivolja

1 ask rucola

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i det ljumna vattnet, tillsätt 2 msk mjöl och rör ihop. Jäs i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 275°, och ställ in en tom plåt.
  3. Häll ut resten av mjölet på bakbordet och blanda samman med saltet och jästsmeten. Knåda kraftigt i ca 10 minuter, tills degen är smidig.
  4. Dela degen i två bitar, och kavla ut pizzorna på mjölat bakbord till ca 1/2 cm tjocklek. Lägg dem på bakplåtspapper och fördela fyllningen över. Ringla över olivoljan.
  5. Dra över pizzorna på den varma plåten och grädda i ugnen ca 15 minuter tills de fått en fin färg.
  6. Skär upp i bitar och garnera med rucolablad.
Päron- och gorgonzolapizza med valnötter och rucola.

Päron- och gorgonzolapizza med valnötter och rucola. Foto: Shutterstock