Hel parmesangrillad blomkål med örtbechamel
- AvRedaktionen
Parmesangrillad blomkål är perfekt som tillbehör till kött eller fisk eller som helvegetarisk rätt med en god sallad till. Det går även att använda romanesco.
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
1–2 blomkålshuvuden
salt
200 g parmesanost, riven
Örtbechamel:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl matlagningsgrädde, alt 2 dl mjölk + 1 dl grädde
salt
1 dl finhackade färska örter, till exempel basilika, timjan, bladpersilja, gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Koka blomkålen hel i saltat vatten i 5 minuter. Lägg sedan på ett ugnsfast fat.
Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i grädden, fortsätt vispa. Koka lätt tills såsen tjocknat, rör om då och då. Salta och blanda ner örterna. Häll såsen över blomkålen och toppa med riven parmesanost. Gratinera mitt i ugnen i 10–15 minuter tills osten fått en fin gyllene färg.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips