Pärlhöna blir huvudråvara på Bocuse d´Or 2015

22 september, 2014

I dag, måndag, presenterades huvudråvaran till kötträtten i Bocuse d’Or 2015. Det blir pärlhöna som Tommy Myllymäki kommer att tävla med i Lyon.

Den 27-28 januari 2015 är det åter dags för Bocuse d’Or, Kock-VM. De 24 tävlande kockarna kommer från olika länder runt om i världen och har alla redan tävlat för att få sin plats i finalen. I dag fick samtliga kockar reda på vilken huvudråvara som ska tillagas för kötträtten – pärlhöna.

Pärlhönan liknar kycklingen men är något magrare och mörkare i köttet. Tommy får två fåglar som väger mellan 1,6 kg och 1,8 kg (utan tarmar) att arbeta med. Han får även fåglarnas lever, hals, muskelmage, hjärta, lungor, huvud och ben.

– Pärlhöna tillagas relativt sällan i svenska kök så det är självklart en utmaning att nu tävla med en råvara som inte är så vanlig för oss i Sverige. Det är en stor fågel, som bjuder på både karaktär och en något gräddig nötsmak. Nu handlar det om att hårdträna och näst intill doktorera på pärlhöna, säger Tommy Myllymäki.

Små, icke ätbara dekorationer är tillåtna för att förstärka och berätta om det tävlande landets kulturella arv och traditioner. Juryn lägger även vikt vid den nationella kopplingen vad gäller smak, val av produkter/råvaror, matlagningstekniker, presentation samt val av kryddor och örter. Det är alltså viktigt med tydliga kopplingar till det svenska matarvet.

Huvudråvaran till fiskrätten presenteras i slutet av november.