Pannkakstårta med äppelmos och vaniljyoghurtgrädde
Barnsligt gott för både stora och små. Den här varianten går dessutom bra att förbereda!
8 portioner
Du behöver:
100 g smör
275 g vetemjöl
8 dl mjölk
5 ägg
1 tsk grovt salt
1 msk socker
Smör, till stekning
Äppelmos:
4 äpplen
50 g (ca 1/2 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 stjälk färsk mynta
Vaniljyoghurtgrädde:
4 dl grekisk yoghurt
50 g (ca ½ dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Till servering:
15 valnötter
1 stjälk färsk mynta
Ätbara blommor
Gör så här:
- Pannkakor: Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Vispa ihop mjöl och mjölk i en skål. Vispa ner 1 ägg i taget. Rör ner salt, socker och smält smör och låt smeten vila i ½ timme i kylen.
- Äppelmos: Skala äpplena, skär dem i tärningar och kassera kärnhuset. Låt dem puttra i en kastrull med lite vatten i botten i ca 10 minuter, tills äpplena är mjuka. Tillsätt socker, vaniljsocker och finhackade myntablad och låt puttra i ytterligare 5–7 minuter utan lock. Mixa moset med stavmixer direkt i pannan.
- Vispa ihop yoghurten med socker och vaniljsocker samt grädde med elvisp i en bunke.
- Pannkakor: Grädda ca 15 pannkakor av smeten i lite smör i en stekpanna. Kyl dem. Lägg ihop pannkakstårtan genom att varva en pannkaka och tunna lager äppelmos och vaniljyoghurtgrädde.
- Garnera tårtan med lite äppelmos, vaniljyoghurtgrädde, valnötter, myntablad och eventuellt ätbara blommor. Ställ kakan i kylen några timmar innan servering.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth, Mari Lahti