Pannacottapaj med sommarbär

Den italienska, gräddiga drömmen pannacotta är inte för inte storkalasens älskling. Lätt att göra och så tacksam att variera.
20 maj, 2017

ca 8–10 personer

Tid: 40 + 35 minuter

Pajdeg:

4 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1/2 tsk salt

125 g kylskåpskallt smör

1 litet ägg

Pensling:

1 uppvispad äggula

1 tsk grädde

Fyllning:

4 1/2 gelatinblad

1–2 vaniljstänger

7 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl strösocker

1/2 liter av säsongens bär

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Skär smöret i tärningar, häll ner dem och arbeta hastigt ihop till en smulig blandning, enklast i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg. Kavla ut degen tunt (2–3 mm) på ett bakplåtspapper med lite mjöl, rulla ihop pappret till en rulle och låt vila i kylskåp i 20 minuter.
  2. Värm ugnen till 225°. Täck en springform (cirka 23 cm i diameter) med pajdegen. Nagga bottnen och låt pajskalet vila i kylskåp i 20 minuter. Grädda pajskalet lätt gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Blanda äggulan och grädden och pensla genast bottnen med blandningen. Detta täpper till eventuella hål så att inte fyllningen senare rinner ut. Låt svalna.
  3. Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna. Koka upp frön och stänger i en kastrull tillsammans med grädde och socker. Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ner dessa i kastrullen. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i cirka 20 minuter. Rör om då och då. Fiska upp vaniljstängerna och häll blandningen i pajformen. Täck över pajen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar. Toppa med bär innan servering.
Pannacottapaj med sommarbär.

Pannacottapaj med sommarbär.

Av: Lisa Lemke
Recept från boken ”Till sommaren” (Bonnier Fakta)