Paj med choklad- och nötkräm

Recept på paj med choklad- och nötkräm

fotograf Stine christiansen
Baka en vacker paj fylld med choklad- och nötkräm. Lägg körsbär, hallon eller andra bär som råkar vara i säsong och servera med en klick grädde.
10 januari, 2022
1:01

Efter reklamen: Så gör du drinken Grown-up hot chocolate

(1:01)

Paj med choklad- och nötkräm

En riktigt maffig paj med läcker fyllning. En liten bit räcker länge. Servera gärna med en klick grädde eller crème fraiche.

Bjud på paj med choklad- och nötkräm
fotograf Stine christiansen

Ca 12 bitar

Du behöver:

100 g smör
200 g digestivekex
3 msk finhackade hasselnötter
2 msk kakao choklad- och nötkräm
200 g mörk mild choklad, 70%
200 g hasselnötskräm
1 ¾ dl vispgrädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
50 g torkade körsbär, eller andra torkade bär garnering
25 g hasselnötter
Ca 200 g körsbär, eller andra bär
Ev ätbart guldpulver

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Smält smöret och använd lite till att smöra en pajform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
  2. Mixa kex och nötter tillsammans med kakao till smulor. Blanda med smöret och tryck ut kexmassan i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
  3. Choklad- och nötkräm: Smält choklad och hasselnötskräm över vattenbad, ta från värmen. Värm grädde, honung och salt till kokpunkten. Häll grädden över den smälta chokladen och rör med slickepott, utifrån och in, till en tjockare, slät smet.
  4. Hacka de torkade bären och vänd ner dem i chokladkrämen. Fördela krämen i pajskalet.
  5. Höj ugnsvärmen till 200°. Rosta nötterna till garneringen, ca 10 minuter i ugnen. Ta ut och lägg nötterna i en ren kökshandduk, gnugga loss de bruna hinnorna. Hacka nötterna grovt och strö över pajen. Ställ pajen i kylen och låt stelna ett par timmar.
  6. Garnera med bär och pudra eventuellt guldpulver över vid servering.

Recept och foto: Aller Media DK