Ostpaj med blåmögelost och bresaola

Recept på ostpaj med blåmögelost och bresaola

Dags för festliga tilltugg! Ostpaj med blåmögelost och bresaola är perfekt på ett buffébord eller som drinktilltugg.
25 september, 2019

24 bitar

Du behöver:

250 g smör

6 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 äggfyllning

250 g riven ost, gärna Västerbotten

3 ägg

2 dl crème fraiche

4 msk finhackad gräslök eller timjan

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Topping:

125 g blåmögelost

4 färska fikon

2 dl hackade valnötter

24 skivor bresaola

Garnering:

Persilja

Olivolja

Gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjöl och salt.
  2. Rör ner ägget och blanda snabbt ihop till en slät deg.
  3. Plasta in och låt vila i kylen i minst 15 minuter.
  4. Täck botten av en ugnsplåt med höga kanter med bakplåtspapper.
  5. Kavla ut degen till ca 26 x 38 cm och lägg på bakplåtspapperet, tryck så pajdegen får lite kant.
  6. Nagga degen med en gaffel. Låt sedan vila kallt i minst 15 minuter. Helst i kylskåp om plåten går in.
  7. Värm ugnen till 200°.
  8. Blanda riven ost, ägg, crème fraiche och hackade örter i en skål. Salta och peppra.
  9. Ta fram pajdegen och fördela röran jämnt över botten. Grädda långt ner i ugnen i 25 minuter.
  10. Ta ut den varma pajen och smula blåmögelost över. Skär pajen i 24 bitar.
  11. Skär fikonen i små klyftor och lägg en klyfta på varje pajbit.
  12. Fördela skinka eller bresaola på bitarna och strö lite valnötter över.
  13. Garnera med persilja, droppa lite olivolja över och servera munsbitarna ljumma.
Recept på ostpaj med blåmögelost och bresaola

Ostpaj med blåmögelost och bresaola.

Av: Sanna Kekäläinen

Foto: Fabian Björk