Ostpaj med blåmögelost och bresaola
- AvRedaktionen
Dags för festliga tilltugg! Ostpaj med blåmögelost och bresaola är perfekt på ett buffébord eller som drinktilltugg.
24 bitar
Du behöver:
250 g smör
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 äggfyllning
250 g riven ost, gärna Västerbotten
3 ägg
2 dl crème fraiche
4 msk finhackad gräslök eller timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Topping:
125 g blåmögelost
4 färska fikon
2 dl hackade valnötter
24 skivor bresaola
Garnering:
Persilja
Olivolja
Gör så här:
- Skär smöret i tärningar och nyp ihop med mjöl och salt.
- Rör ner ägget och blanda snabbt ihop till en slät deg.
- Plasta in och låt vila i kylen i minst 15 minuter.
- Täck botten av en ugnsplåt med höga kanter med bakplåtspapper.
- Kavla ut degen till ca 26 x 38 cm och lägg på bakplåtspapperet, tryck så pajdegen får lite kant.
- Nagga degen med en gaffel. Låt sedan vila kallt i minst 15 minuter. Helst i kylskåp om plåten går in.
- Värm ugnen till 200°.
- Blanda riven ost, ägg, crème fraiche och hackade örter i en skål. Salta och peppra.
- Ta fram pajdegen och fördela röran jämnt över botten. Grädda långt ner i ugnen i 25 minuter.
- Ta ut den varma pajen och smula blåmögelost över. Skär pajen i 24 bitar.
- Skär fikonen i små klyftor och lägg en klyfta på varje pajbit.
- Fördela skinka eller bresaola på bitarna och strö lite valnötter över.
- Garnera med persilja, droppa lite olivolja över och servera munsbitarna ljumma.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk