Omvänd toast Skagen med kräftor

Omvänd toast Skagen med kräftor av Sveriges Mästerkock 2019.

Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, delar här med sig av ett recept på toast Skagen från sin kokbok "Från skog till bord".
03 april, 2019

Gabriel Jonsson om receptet:

– Det här är en variant på en klassisk toast Skagen. Personligen tycker jag att det är för mycket bröd i den klassiska versionen, och att brödet snabbt tappar sin textur när det toppas med skagenröran. Då är det här lösningen.

Omvänd toast Skagen med kräftor.

Omvänd toast Skagen med kräftor. Foto: Frida Wismar

4 portioner

Tid: 30 minuter

Skagenröra:

200 g kräftstjärtar

½ dl crème fraiche

½ dl majonnäs

1 kruka dill, finhackad

salt

nymalen peppar

Krutonger:

4 skivor formfranska eller surdegsbröd

1 msk citronsaft

olivolja till stekning

Tillbehör:

½ finhackad rödlök

½ dl forellrom

några dillkvistar

Gör så här:

  1. Banda samtliga ingredienser till Skagenröran och smaka av med salt och peppar.
  2. Skär brödet i centimeterstora kuber. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek brödkrutongerna i oljan tills de fått fin färg och är frasiga. Tillsätt citronsaften och slunga runt krutongerna tills citronsaften dunstat.
  3. Servera genom att bottna med Skagenröran och toppa med bröd, rödlök, forellrom och dill.

Tips! Det går förstås lika bra att göra en Skagen på klassiskt vis, med räkor. Och vissa hävdar att den blir bättre med lite riven pepparrot.

"Från skog till bord" (Bonnier Fakta) av Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019.

”Från skog till bord” (Bonnier Fakta) av Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019.