Ölmarinerad bläckfisk

Ölmarinerad bläckfisk.

Ölmarinerad bläckfisk inlagd i färska örter, oliver och färsk chili är ett perfekt tilltugg före middagen. När bläckfisken marineras i öl ett dygn blir den mör och fin, köttet kan annars lätt bli lite segt och gummiaktigt när det kokas.
30 maj, 2013

4 personer

Denna rätt kräver lite förberedelse, men sedan kan bläckfisken förvaras i kylen fram till servering.

Du behöver:

500 g octopus bläckfisk

ca 7 dl ljust lageröl (till marinering och kokning)

1 msk havssalt

Marinad:

1/2 dl olivolja

1/2 citron (saften)

3 schalottenlökar (hackade)

1 röd spansk pepparfrukt

1 msk vardera av timjan, basilika och slätbladig persilja (hackad)

1 dl svarta grekiska oliver

havssalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Rensa och skölj bläckfisken. Lägg den i öl så att det täcker och tillsätt 1 matsked havssalt. Plasta in skålen och ställ in i kylen 1 dygn.

Häll av ölmarinaden och lägg ner bläckfisken i kokande saltat (ca 2 msk) vatten så det täcker. Koka upp. Byt vatten två gånger. Tillsätt 2 dl öl i sista kokvattnet.

Låt bläckfisken sjuda i ca 45 min under lock.

Skär upp den i munsbitsstora bitar och lägg dem i en bunke.

Häll över oljan och citronsaften, och vänd ner den hackade löken och chilin samt örterna och oliverna. Rör om, smaka av, och låt dra några timmar i kylen innan servering.

Ölmarinerad bläckfisk. Foto: Shutterstock

Ölmarinerad bläckfisk. Foto: Shutterstock