Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Nytt på Systembolaget: Mojito på tetra

21 maj, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
Våren är här, och snart är det dags för parkhäng.
Då hade det kanske smakat bra med en mojito?
Annons
Här är drinkarna som bartenders hatar att göraBrand logo
Här är drinkarna som bartenders hatar att göra

Snart är sommaren här och för många levnadsglada betyder det att det också snart är dags att börja umgås utomhus. Och för många sitter det inte helt fel med en liten drink medan solen gastar.

En av de mest klassiska drinkarna är mojito, och den svalkar ju så gott. Men det kan vara lite för krångligt att blanda ihop en sådan när man inte är hemma.

Så smakar Azuca mojito på tetra

Perfekt då att Systembolaget snart släpper färdigblandad mojito som kommer i en lämplig tetra. Det är Azuca som står bakom den lämpliga sällskapsdrycken, och på Systemets hemsida beskrivs den på följande vis:

Annons

”Kryddig, söt smak med inslag av mynta och lime. Ton av rom. Serveras väl kyld som sällskapsdryck”.

Alkoholhalten ligger på 5 procent, och tetran innehåller 250 centiliter dryck. Prislappen är 22:90, och den kommer ut den 27 maj. Alldeles strax, alltså!

Det här är mojito

Mojito kommer ursprungligen från Kuba och dess historia går tillbaka hela vägen till 1800-talet. Dess nuvarande form fick den dock först på 1920-talet när den serverades på stranden Playa de Mariano i just Kuba.

En av de som såg till att mojiton fick spridning var författaren och journalisten Ernest Hemingway som upptäckte den på baren La Bodeguita de Medio.

En mojito består av rom, sockerlag, sodavatten, mynta och lime. Vanligtvis mortlas myntabladen innan lika delar sockerlag och limejuice tillsätts. Sedan hälls rom på och drinken toppas med sodavatten. Och is ska så klar med i mixen, det också.

Foto: TT

Annons