Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Nytt EU-förslag kan sätta stopp för sojakorvar och vegoburgare

04 apr, 2019 
AvEmma Castman
Vegetarisk hamburgare
Sojakorv och vegoburgare har blivit populära produkter i våra svenska hem. Men ett nytt förslag kan förhindra produkterna från att kallas för korv eller burgare. Ett beslut som upprör många.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I juni 2017 beslutade EU-domstolen att termer som ost, smör, mjölk och grädde endast får användas på mejeriprodukter. Något som ledde till att havremjölk till exempel fick byta namn till havredryck.

Nu kan det bli aktuellt med ytterligare namnbyte, då Europaparlamentets utskott för jordbruk och landsbygdsutveckling (AGRI) även vill sätta stopp för vegetariska produkter som kallas för korv, skinka eller burgare.

Definitivt besked kommer tidigast i maj

Det var i början på veckan som utskottet för jordbruk och landsbygdsutveckling röstade igenom förslaget om att namn på produkter som traditionellt innehåller kött ska vara exklusivt för livsmedel som innehåller just kött.

Missa inte våra vegetariska burgare >>

Vegetariska burgare.
Vegetariska burgare.

För att förslaget på riktigt ska gå igenom behöver det även tas upp och godkännas av Europaparlamentet. Något som tidigaste kan ske i maj i år. Röstas förslaget igenom även där betyder det i praktiken att livsmedel som sojakorv, vegoburgare, och vegoskinka inte längre får heta som de gör i dag. Förslaget är uppbyggt på samma modell som redan existerar i Frankrike, där vegetariska produkter sedan 2018 inte får kallas för ”biff”, ”stek”, ”bacon” eller ”korv”.

Annons

Jørgen Dohrmann, från danska Dansk Folkeparti och medlem i kommittén, uttalar sig om förslaget till danska TV2:

”Det måste tydligare definieras vad som är kött och vad som är växter. Man kan inte kalla det, till exempel, hamburgare eller färs om det inte innehåller kött. Då skickar du felaktiga signaler till konsumenterna om vad de köper.”

Förbud mot sojakorv och vegoburgare har mött stark kritik

Att förbjuda vegetariska produkter från att använda namn som ”korv” och ”burgare” har dock mött flera kritiska röster. Den samlade organisationen för vegetariska grupper i Europa säger att konsumenter medvetet väljer växtbaserade produkter och därför inte blir förvirrade av de termer som jordbrukskommittén vill förbjuda.

Även Eurogroup for Animals, den euroepiska koalition som Djurens Rätt tillhör, ser negativt på förslaget och menar att det är ett försök att bromsa utvecklingen av växtbaserade produkter. De poängterar även att termer som ”natural” och ”farm fresh” får användas om animaliska produkter från djur som fötts upp i storskaliga djurfabriker och att det finns en större risk att konsumenten missleds av sådana formuleringar än av vegetabiliska sådana.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

14 vegetariska livsmedel som har mer järn än kött

7 vegetariska recept för hela veckan

Så äter och lagar svenskarna vegetarisk mat

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons