Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

2 nya juldesserter under 30 minuter

22 dec, 2015 
AvJenny Norberg
Söker du något nytt som avslutning på julbordet? Testa dessa godingar – tar högst en halvtimme att göra och smakar fantastiskt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordetBrand logo
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordet

1. Drömkross med romindränkt frukt

Drömkross med romindränkt frukt.
Drömkross med romindränkt frukt.

6 personer

Tid: 20 minuter

Smulade drömmar, bär och clementiner som fått dra i en romlag blir julbordets godaste och enklaste dessert. Toppas med grädde och god choklad. Uteslut romlagen för en barnvänlig dessert.

Ca 25 drömkakor:

Du behöver:

50 g smör (rumstempererat)

1 1/2 dl socker

1/2 dl neutral matolja

ca 2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk hjorthornssalt

Till servering:

2 clementiner

200 g bär (hallon och björnbär)

3 msk ljus rom

1 msk råsocker

3 dl vispgrädde

100 g vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt oljan lite i taget. Blanda alla torra ingredienser och blanda i smeten. Rulla ut kakorna till små bollar och lägg glest på bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills de känns torra men inte fått färg. Låt kakorna svalna på plåten. Skala och skiva clementinen i mindre bitar. Lägg bären och clementinen i en skål. Tillsätt rom och råsocker. Blanda och låt dra en stund. Vispa grädden tjock och fluffig. Hyvla chokladen. Smula ungefär 6 kakor. Fördela bär i romlagen i botten på glaset. Fyll på med grädde och avsluta med smulade drömmar, några bär i romlag och hyvlad choklad.

2. Ostbricka med kryddig äppelkompott

Ostbricka med kryddig äppelkompott.
Ostbricka med kryddig äppelkompott.

Tid: 30 minuter

Salta och goda ostar trivs med sötsyrliga tillbehör. Kompotten går bra att förbereda. Välj tre olika ostar du tycker om, som lagrad cheddar, grönmögelsost och brie eller kittost.

Annons

Äppelkompott:

4 äpplen (svenska, syrliga)

1 msk citronsaft

1/2 kuvert saffran

1 vaniljstång

1 msk finhackade valnötter

1 dl råsocker

Till servering:

valnötter, bröd, kex

Gör så här:

Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft och saffran. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner innehållet. Lägg även ner vaniljstången. Tillsätt sockret. Sjud på svag värme under omrörning då och då tills äpplena blivit mjuka, men kompotten ändå är ganska fast och fin. Tillsätt valnötterna och häll upp kompotten på väl rengjord burk. Förslut genast. Håller sig minst en vecka i kylskåp.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons