Nudelsoppa med fläsk­frikadeller och svamp

Nudelsoppa med fläsk­frikadeller och svamp.

Den långa kombualgen ger en mustig smak till buljongen tillsammans med svamp. Om man inte hittar alger kan man göra soppan utan, men smaka upp den med lite japansk soja. Enokisvamp kan uteslutas om den är svår att hitta!
10 februari, 2017

4 personer

Tid: 40 minuter

Du behöver:

400 g fläskfärs

2 msk riven färsk ingefära

1/2 vitlöksklyfta

1/2 tsk sesamolja

3 msk japansk soja

200 g sobanudlar

250 g shiitakesvamp

50 g enokisvamp

neutral rapsolja

1 liter vatten

misopasta

1 kombualg (eller lite japansk soja)

4 ägg

80 g färsk bladspenat

2 dl böngroddar

1 ark norialger

4 salladslökar (strimlade)

2 tsk rostade sesamfrön

Gör så här:

Blanda färs med ingefära, riven vitlök, sesam­ olja och soja. Rulla till frikadeller/små bollar.

Koka nudlarna enligt anvisning på för­ packningen. Häll av och skölj i kallt vatt­en, ställ åt sidan. Halvera shiitakesvampen och skär av enokisvampen från botten. Stek shiitaken i olja i en gryta. Tillsätt vatten, miso och kombualg, låt koka upp. Lägg i frika­dellerna och sjud i 10 minuter.

Stek äggen i olja i stekpannan. Lyft upp kombualgen ur buljongen och smaka av med mer miso eller salt. Tillsätt nudlarna i den heta buljongen, låt allt bli varmt. Lägg bladspenat, enokisvamp, böngroddar och en bit norialger i djupa tallrikar. Häll på den heta nudelsoppan och toppa med stekt ägg, salladslök och sesamfrön.

Nudelsoppa med fläsk­frikadeller och svamp.

Nudelsoppa med fläsk­frikadeller och svamp.

Av: Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård