Nudelskola: 5 olika sorters nudlar + recept

Nudlar är gott, billigt och går att variera i det oändliga!

Nudlar är efter några år i GI-skamvrån åter hett igen. Det är billigt och framför allt väldigt gott! Men har du koll på vad som är vad i nudelvärlden?
14 januari, 2019
Fem olika sorters nudlar. Har du koll på vad som är vad?

Fem olika sorters nudlar. Har du koll på vad som är vad?

1. Risnudlar

Görs på rismjöl och finns som både tunna och breda nudlar. Bästa sättet att tillaga är precis som med glasnudlar – att blötlägga dem i hett vatten. De innehåller mycket risstärkelse och klibbar och överkokas lätt. Risnudlar används i stora delar av Asien och kan serveras på liknande sätt som äggnudlar, i wok, sallad eller i en het soppa.

Recept: Sticky sichuannudlar med kyckling

Sticky sichuannudlar med kyckling.

Sticky sichuannudlar med kyckling.

2. Äggnudlar

Kan liknas vid italiensk pasta eftersom äggnudlar görs på ­vetemjöl, ägg och vatten. De kinesiska äggnudlarna är oftast väldigt långa eftersom det sägs symbolisera ett långt liv. De kan variera i tjocklek och form, ibland är de tunna och lite krusiga, och andra gånger platta och raka. Äggnudlar kan serveras på många sätt men de vanligaste är wokade, i en soppa eller kalla i sallad.

Recept: Snabb nudelsoppa med grönsaker och räkor

Snabb nudelsoppa med grönsaker och räkor.

Snabb nudelsoppa med grönsaker och räkor.

3. Glasnudlar

Tunna transparenta nudlar som görs på mungbönsmjöl. Bästa sättet av tillaga är att blötlägga i hett vatten, risken är annars att de överkokas, blir klibbiga och går sönder. Man vill ha stuns och ”tugg” i glasnudlar. Glasnudlar kan användas i många typer av matlagning – kalla i sallad, vårrullar, wokade eller i en het soppa.

Recept: Krispig nudelsallad med räkor, sparris och koriander

Krispig nudelsallad med räkor, sparris och koriander.

Krispig nudelsallad med räkor, sparris och koriander.

4. Sobanudlar

Görs på bovetemjöl och är därför lite grövre och mörkare än de flesta andra nudelsorter. Nudlarna skärs precis som pasta till skillnad från udon och många andra nudelsorter som oftast skickligt dras ut för hand till tunna nudlar. Sobanudlarna har sitt ursprung i Japan där de ofta serveras i het buljong, men man kan även hitta dem i sallad eller en het, fräst wokrätt.

Recept: Nudelsoppa med fläsk­frikadeller och svamp

Nudelsoppa med fläsk­frikadeller och svamp.

Nudelsoppa med fläsk­frikadeller och svamp.

5. Udonnudlar

Vetenudlar gjorda på vetemjöl och vatten. Udonnudlarna är ganska tjocka i jämförelse med andra nudlar. ”Nudelsläktingen” somen är gjord på samma deg men är betydligt tunnare. Udon serveras vanligtvis i het buljong, i en wok eller kalla med dippsås.

Recept: Udonnudlar med misobuljong och tempura

Udonnudlar med misobuljong och tempura.

Udonnudlar med misobuljong och tempura.

Av: Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård