Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Nour El Refai: "Min dyraste whisky kostade 12 000 kr"

14 okt, 2016 
Whiskyintresset bland kvinnor växer, vilket skådespelerskan och komikern Nour El Refai är den första att skriva under på. ELLE mat & vin åkte till den skotska ön Jura med Nour, för en exklusiv whiskyprovning och ett besök på det lokala destilleriet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jura med hotellet och destilleriet ungefär i mitten. Foto: Ea Czyz
Jura med hotellet och destilleriet ungefär i mitten. Foto: Ea Czyz

Den lilla ön Jura ligger vid Skottlands västkust, precis bredvid den mer kända ön Islay. Jura har bara 200 invånare, men desto fler hjortar. Uppgifterna går isär, men runt 5000 djur ska det finnas på ön. Destilleriet med samma namn ligger mitt i byn, precis bredvid det enda hotellet som även huserar en bar och en restaurang. En liten matbutik finns det också, men inte mycket mer. Det var här George Orwell skrev sin berömda roman ”1984” – som gavs ut 1949.

Annons
Nour El Refai. Foto: Ea Czyz
Nour El Refai. Foto: Ea Czyz

Nour El Refais intresse för whisky väcktes redan i unga år.

­– Mitt whiskyintresse fick jag genom min styvfarsa. Han gillade whisky och jag ville närma mig honom på något sätt. Jag tror att jag drack min första whisky när jag var 13 år, även om han säger att jag var 16. Jag minns att männen gick iväg till finrummet och drack något guldigt medan kvinnorna diskade. Jag blev nyfiken och ville också vara med, berättar Nour, medan vi provsmakar Juras olika whiskysorter.

Annons

Jura är ett av få destillerier som både gör vanlig och rökig whisky. När vi var på besök tillverkades den rökiga, vilket kändes på doften lång väg. Här är ett urval av sorterna vi testade. Med på bild är inte den 12-åriga med namnet Jura Elixir.

Läs även: Whiskyskola inför World Whisky Day

Jura Origin (10 år), Jura Superstition (lätt rökig), Jura Diurachs' Own (16 år), Jura Prophecy (mycket rökig).
Jura Origin (10 år), Jura Superstition (lätt rökig), Jura Diurachs’ Own (16 år), Jura Prophecy (mycket rökig).

Nours intresse för whisky utvecklades med åren och när hon var 21 började hon samla på olika sorter. Idag har hon runt 40 flaskor hemma, även om hon säger att det är förhållandevis lite jämfört med riktiga whiskynördar.

Annons

– Det är mest skotsk single malt, men även en del knasiga grejer från till exempel Kina och Indien. Det är kul att kunna plocka fram och bjuda på när man har besök.

Juras whisky är lagrad i 10, 12 eller 16 år. Foto: Ea Czyz
Juras whisky är lagrad i 10, 12 eller 16 år. Foto: Ea Czyz

En sak som fascinerar Nour är själva tillverkningsprocessen och det faktum att spriten måste lagras minst tre år på fat för att få kallas whisky. Ofta betydligt längre.

­– Den dyraste flaskan jag har köpt kostade 12 000 kr. Man kanske inte känner det på smaken, men vetskapen om att den varit lagrad i 30 är häftig.

Annons
Nour El Refai i The Jura Lodge. Foto: Ea Czyz
Nour El Refai i The Jura Lodge. Foto: Ea Czyz

För sex år sedan fick Nour ett whiskystipendium och åkte då till Skottland för att förkovra sig. Hon fick bland annat vara med och bestämma vilken av sex olika whiskysorter som skulle buteljerna och säljas i Sverige.

– Det blev totalt 125 flaskor, som alla fick mitt namn på etiketten. Jag gav en flaska till min styvpappa, en till min mamma och en till min brorsa. Sedan ville jag ju att alla kompisar skulle få smaka, men jag har en oöppnad flaska kvar.

Annons

Om du vill åka till Jura kan man antingen bo på det mysiga och gästvänliga The Jura Hotel eller i lyxiga The Jura Lodge. En dram (dvs en stänkare) på puben är ett måste!

Läs även: 7 saker som passar att äta till whisky

The Jura Lodge är magisk! Foto: Ea Czyz
The Jura Lodge är magisk! Foto: Ea Czyz

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons