Nötig blåbärskaka med vaniljglass

Recept på nötig blåbärskaka

Betina Hastoft
Baka en saftig blåbärskaka med hasselnötter och servera med en kula vaniljglass – det för tankarna till varma sommarkvällar!
24 januari, 2022
1:37

Efter reklamen: 3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

(1:37)

Nötig blåbärskaka

Saftig kaka, enkel att baka och supergod med en kula glass.

Så bakar du en nötig blåbärskaka
Betina Hastoft

10 portioner

Du behöver:

100 g mjukt smör
100 g (drygt 1 dl) strösocker
2 ägg
60 g hasselnötter
1 dl vetemjöl, 60 g
½ tsk bakpulver
½ krm salt
½ dl crème fraiche

Fyllning och topping:

75 g frysta blåbär
25 g hasselnötter
1 msk strösocker

Till servering:

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en liten avlång form, ca 1 liter. Vispa smör och socker ljust och luftigt med elvisp i minst 5 minuter. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa väl emellan.
  2. Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl i matberedare eller minihackare. Blanda hasselnötsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt och varva med att vända ner det och crème fraiche i smeten.
  3. Fördela smeten i formen. Strö frysta blåbär över och tryck ner dem med fingrarna. Hacka hasselnötterna grovt och strö dem och lite socker över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller. Servera gärna med vaniljglass.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft