Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Nobelfesten 2018 – allt om maten och drycken

10 dec, 2018 
Vi berättar allt om maten och drycken på Nobelfesten 2018.
Vad äter och dricker egentligen gästerna på Nobelfesten 2018 och vem är ansvarig för menyn? Det och mycket mer får du svar på här.
Annons

Nobelfesten, eller Nobelbanketten som den officiellt heter, går av stapeln den 10 december i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Själva prisutdelningen sker tidigare samma dag i Konserthuset.

Bland de ca 1300 inbjudna gästerna till banketten finns – förutom pristagarna – bland annat kungligheter, politiker, företagspersonligheter och ca 200 studenter.

Årets meny, som är en av kvällens stora snackisar, avslöjas först när alla gäster har satt sig till bords klockan 19:00.

Årets kock är Tom Sjöstedt

Kocken Tom Sjöstedt.
Kocken Tom Sjöstedt. Foto: Dan Lepp

Kocken Tom Sjöstedt, som driver restaurang Lilla Ego i Stockholm, har för andra året i rad fått det ärofyllda uppdraget att skapa förrätten och varmrätten till Nobelmenyn

Annons

– Otroligt stort tack för förtroendet i år igen. Är sjukt laddad inför uppgiften. Ribban har vi självklart satt jäkligt högt. Kanske för högt? Men med ett grymt team med Jimmi Eriksson (Årets Kock 2016) i spetsen så är jag inte ett dugg orolig. Nästa steg efter årets nobelmiddag är att typ köra à la carte. Mer än så kan jag tyvärr inte avslöja, skriver Tom Sjöstedt på Instagram.

Tom arbetar helst med råvaror i säsong. I årets Nobelmeny låter han grönsaker spela en viktig roll och två olika rotfrukter är huvudråvaror i varmrätten. Tom arbetar ofta med att skapa förväntningar genom att bygga upp små överraskningar under måltiden.

Årets konditor är Daniel Roos

Daniel Roos och en av hans desserter (ej från Nobel).
Daniel Roos (Foto: Dan Lepp) och en av hans desserter (ej från Nobel).

Konditorn Daniel Roos ansvarar för desserten för femte året i rad. Daniel driver restaurang K-märkt och K-märkt Patisserie & Bageri. Han skapade även desserten på kronprinsessan Victorias bröllop 2010.

Annons

– En dessert eller tårta ska inte bara tillfredsställa smaklökarna. Den allra första tuggan är visuell, och den är minst lika viktig som smakupplevelsen. Mina desserter ska vara lika estetiskt som gastronomiskt tilltalande, skriver Daniel på sin hemsida.

Till sin hjälp har Tom och Daniel ca 40 kockar samt 190 servitörer och servitriser, vilket lär behövas då allting måste klaffa. Många av gästerna har dessutom beställt olika sorters specialkost, så det är mycket att hålla reda på.

Nobelmenyn 2018

FÖRRÄTT:

Förrätten på Nobelfesten 2018.
Förrätten på Nobelfesten 2018.

Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.

Annons

HUVUDRÄTT:

Huvudrätten på Nobelfesten 2018.
Huvudrätten på Nobelfesten 2018.

Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.

EFTERRÄTT:

Efterrätten på Nobelfesten 2018.
Efterrätten på Nobelfesten 2018.

Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

Annons

Viner och dryck

 • Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013
 • Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016
 • Ruppertsberger Riesling Auslese 2014
 • Kaffe & Nobel Museum Tea Blend
 • Grönstedts VO
 • Facile Punsch
 • Stenkulla Brunn Mineral Water

Vi uppdaterar artikeln löpande med bilder och mer information!

Nobelservisen

Porslinet på Nobelfesten kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.
Porslinet på Nobelfesten kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.

Maten serveras sedan Nobelprisets 90-årsjubiluem 1991 på servisen Nobel från Rörstrand som är formgiven av Karin Björquist. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:

 • Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
 • Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
 • Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
 • Gult: Höst, Asien, medicin.

De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta och är formgivna av Gunnar Cyrén.

Till de drygt 60 borden i Blå Hallen används ca 500 meter linneduk från Klässbols Linneväveri och den omsorgsfulla dukningen omfattar inte mindre än ca 9 540 delar i porslin, ca 5 400 glas och ca 9 450 bestick.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons