6 somriga recept till picknicken

Ta med dig kompisarna, partnern eller hela familjen ut på picknick i helgen! Här har du de bästa recepten för en riktigt härlig stund i solen.
27 juli, 2016

Rödbetspaj med chevre

Ingredienser:

Pajdeg
3 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

1 ägg

1 msk fiberhusk

40 g kokosolja eller smör

salt

Fyllning
5 rödbetor (ca 400 gram)

1 pkt fetaost

2 vitlöksklyftor

2 gula lökar

Äggstanning
4 ägg

1 dl grädde

1 dl mjölk

timjan

salt och peppar

Gör så här:

Koka rödbetorna i ca 40 minuter. Smält oljan/smöret och låt det svalna lite. Blanda alla ingredienserna till pajskalet och baka ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylskåpet i 30 min. Förgrädda pajskalet 10-12 min på 175 grader.

Skala och skär de färdigkokta rödbetorna i lagom stora bitar. Hacka och stek löken försiktigt. Blanda lök, rödbetor och vitlök och lägg ner i pajskalet. Lägg på feta ost och häll över äggstanningen. Grädda i 30 min på 175 grader.

Wraps med äggsallad

2 portioner, 370 kcal per portion

Ingredienser:

2 msk lättmajonnäs

1 dl matlagningsyoghurt, max 10 %

2 msk kapris

½ dl finskuren gräslök

4 kokta ägg

salt och peppar

2 tunnbröd av fullkorn à 40 g

2 stora salladsblad

½ tärnad röd paprika

½ kruka vattenkrasse

Gör så här: Blanda majonnäs, yoghurt, kapris och gräslök. Skala och hacka äggen och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg sallad på bröden och fyll på med äggkräm, paprika och vattenkrasse.

Raw food-sallad med baobabdressing

1 stor portion

Ingredienser:

ca 120 g grönkål

1 morot (78g)

1 avokado

2 dl kokta kikärtor

skalet från en gurka

en slice från en mango

3 körsbärstomater

0,5 dl rostade solrosfrön

0,25 dl krossade mandlar

Gör så här:

Riv av bladen från stjälken på grönkålen och skölj. Riv eller skär i mindre bitar, lägg sedan grönkålen i en bunke och krama/massera den ganska rejält, så vätskan kommer ur och den inte ser ”torr” ut längre.

Riv ner moroten och gurkan med en potatisskalare. Tillsätt solrosfrön, kokta kikärtor, hackad avokado, mangobitar och tomater. Lägg upp på tallrik och avsluta med att strö över krossade mandlar, dressingen och ev någon färsk örtkrydda.

Dressing, 1 port

Ingredienser:

1 äggula

4 msk rapsolja

2 msk vatten

1 tsk citronsaft

0,5 krm salt

0,5 krm svartpeppar

1 tsk oregano

1 tsk ingefära

1 tsk baobabpulver

pyttelite pressad vitlök

Gör så här: Se till så att äggulan, rapsoljan och vattnet har samma temperatur. Vispa sedan droppvis ner rapsolja i äggulan, gör sedan samma sak med vattnet och citronsaften. Tillsätt baobabpulvret under omrörning. Tillsätt sedan resten av kryddorna. Smaka av, ev tillsätt mer salt eller vitlök om du tycker att det behövs.

Äppelmuffins med pinjenötter

6 portioner, 330 kcal per portion

Ingredienser:

75 g smör

1 dl strösocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl mellanmjölk, ev. låglaktos

1 äpple

kanel

50 g pinjenötter

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt smöret. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt i omgångar vetemjölblandningen och mjölken till äggsmeten. Rör till en smidig smet. Kärna ur och tärna äpplet. Vänd ner det mesta i smeten. Spara lite till garnering. Fyll muffinsformarna till 3/4 och strö resterande äpple över. Pudra över kanel och fördela pinjenötterna ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 20 min.

Varmrökt laxsallad med salsa verde

4 portioner, 332 kcal per portion

Ingredienser:

600 g färskpotatis

200 g gula tomater

400 g varmrökt laxfilé

50 g blandade kryddor, t#ex mynta, dill, persilja och rucolaSalsa verde:

2 dl blandade kryddor, t#ex mynta, dill eller persilja

½ dl hovmästarsås

saft av ½ citron

¾ dl hett vatten

Gör så här: Borsta och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Skär den och tomaterna i skivor. Varva lax, kryddgrönt och tomater på tallrikarna. Lägg kryddor, hovmästarsås och citronsaft i en hög bunke. Tillsätt det heta vattnet lite i taget medan du mixar. Ringla salsan över salladen.

”Muggmuffins”

2 portioner, 255 kcal per portion

Ingredienser:

2 dl havregryn

½ tsk bakpulver

2 ägg

½ påse babyspenat, 35 g

2 strimlade soltorkade tomater

½ dl lättkesella

5 basilikablad

salt och peppar

1 tsk smör/olja

Gör så här: Mixa allt utom smör/olja med en stavmixer. Smörj två koppar invändigt med matfettet och häll i smeten. Mikra 1½-2 minuter på full effekt. Stjälp upp, låt svalna ett par minuter och servera.

Artikel av: Måbra

LÄS OCKSÅ:

10 sommaraktiviteter att göra med din dejt

7 tips på hur du får semesterpengarna att räcka längre

7 hotell att testa på Gotland i sommar