Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Njut av semestervinerna på hemmaplan – våra 6 bästa tips

08 jul, 2020 
AvRedaktionen
Semesterbilder från Spanien
Saknar du dina favoritviner från utomlandsresan? Lugn – i dessa tider får vi istället njuta av dem hemma. 
Här kommer ELLE mat & vins dryckesexpert Maya Samuelssons utvalda godbitar från svenskarnas favoritresmål.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vinflaskor
Favoritviner från Spanien, Österrike och Grekland.

Spanien

1. Llopart Brut Nature Reserva 2015 Spanien, Penedes (74210) 239 kr, ekologisk. EKO.

Gaudi, Las Ramblas och tapas, Barcelona har allt vi älskar. Bara en timma utanför stadens puls ligger den lilla byn Sant Sadurní d’Anoia och härifrån kommer över 90% av Spaniens cava. Strax utanför produceras detta kvalitetsvin och våga betala för det! När gemene man går in på bolaget och planerar lägga över tvåhundra kronor på en flaska mousserande vin blir det oftast en champagne. Lägger du det istället på en cava får du så mycket vin för pengarna! Skapa den ultimata Barcelona-känslan genom att laga en rykande het Gambas al ajillo till.

Annons

Österrike

2. Domaäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2018, Österrike, Wachau (6021) 199 kr.

Den fantastiska naturen i de österrikiska bergen lockar många svenskar och efter en lång dags vandring smakar ett glas Riesling inte helt fel. Men även den svenska naturen är betagande så flytta denna aktivitet hem för sommaren. Smaragd är en kvalitetsbeteckning. Vinerna har snäppet högre alkohol och då alkohol är en smakbärare blir vinet fylligare och smakrikare. Det gör att det klarar kraftigare mat och för att bidra till upplevelsen para vinet med en wienerschnitzel och sauerkraut.

Grekland

3. Estate Argyros Assyrtiko 2018, Grekland, Santorini (92929) 199 kr.

Kanske är du en av dem som förtrollats av Greklands charm. De vitmålade husen med mörkblåa dörrar och ett bländande turkost hav. Santorini är inget undantag och ön bjuder även på Greklands bästa vita vin. Druvan heter Assyrtiko och ger ett vin med hög syra, krispig smak av lime, gröna äpplen, grapefrukt och mineralitet. Underbar till den grekiska salladen, tsatsiki eller calamares.

Vinflaskor
Favoriter från Frankrike, Italien och Mallorca.

Frankrike

4. Miraval Famille Perrin 2019, Frankrike, Provence (99111) 185 kr, TS.

Frankrike kanske är det mest romantiska resmålet och vare sig du vill till jetsetstäderna eller en liten lugn fiskeby längs den franska Rivieran är ett glas rosévin i värmen sagolikt. Men misströsta ej, rosévinet passar väldigt bra att sippa på en klippa i skärgården också. Kombinationen av detta friska bäriga vin med inslag av örter till en grillad tonfisk eller en bouillabaisse är oslagbar.

Annons

Italien

5. DeAetna Terra Costantino 2018, Italien, Sicilien (2400) 159 kr, EKO.

Det antika Italien är ett kulinariskt mecka och välbesökt av svensken. På ön Sicilien produceras ett rött vin i närheten av den aktiva vulkanen Etna och vinet bär därför samma namn. Den ovanliga druvan Nerello Mascalese ger lätta fruktiga viner med tydlig jordgubbston. Servera gärna svalt till nygräddad pizza Margarita.

Mallorca

6. ÀN/2 2017, Spanien, Mallorca (70120) 259 kr.

Sedan det första charterplanet landade på Mallorca har detta varit vårt absoluta favoritturistmål. Med det varma soliga klimat ön erbjuder är det röda viner som produceras och den rutinerade besökaren har antagligen inte missat denna pärla som du hittar på i princip alla bättre restauranger. ÁN/2 är ett kraftigt kryddigt rött vin med smaker som körsbär, fat, choklad och nejlika. Servera till grillat lamm!

 

Porträttbild Maya Samuelsson, sommelier.
Maya Samuelsson, ELLE mat & vins dryckesexpert, sommelier och arbetar på familjeföretaget Vinkällan.

 

Av: Maya Samuelsson

Foto: Stephanie Sifvert

 

LÄS MER:

Så tar du reda på vilken vintyp du är

Nyhet: vinprovning online med ELLE mat & vins Maya Samuelsson!

Laga semestermaten hemma – våra godaste recept!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons