Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Niklas Ekstedt leder nya matprogrammet "Four Hands Menu"

21 feb, 2018 
AvDavid Johansson
Niklas Ekstedt. Foto: Karl Bjurenstedt/Viaplay
I höst är det premiär för den nya dokumentärserien "Four Hands Menu" med stjärnkocken Niklas Ekstedt. Programmet blir Viaplays första egenproducerade matdokumentär.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Niklas Ekstedt är bland annat känd för sina krogar Ekstedt och Niklas i Stockholm, men blev ett namn hos svenska folket i och med sitt matlagningsprogram ”Niklas Mat” i SVT, som han tog över efter Tina Nordström 2005.

I höst kommer han i programmet ”Four Hands Menu” att ge oss en unik inblick i ett gastronomiskt fenomen som tidigare bara varit känt bland kockar.

Vad är Four Hands Menu?

– En så kallad ”four hands menu” är ett existerande och populärt begrepp bland oss kockar. För mig har det alltid blivit grymma möten där oväntade idéer och spännande samtal uppstått. I programmet möter jag en kock som är väldigt olik mig och vi är vana vid helt olika råvaror och tekniker. Det blir vinter möter sommar, brunbjörn möter vithaj, säger Niklas Ekstedt i ett pressmeddelande.

Lärling hos Heston Blumenthal

Redan som 21-åring startade Niklas däremot sin första restaurang, Restaurang Niklas i Helsingborg, och har sedan dess, som man säger, gått från klarhet till klarhet inom den tuffa restaurangbranschen.

Annons

Ekstedt har varit lärling hos den sanslöst omhuldade kocken Heston Blumenthal, gett ut fem kokböcker och 2013 tilldelades hans krog Niklas stjärnstatus av restaurangvärldens skräckinjagande gudfader Guide Michelin.

Möten med kända kockar

Under de planerade sex avsnitten av ”Four Hands Menu” kommer Niklas Ekstedt att besöka några av de mest omtalade kockarna där ute, bland annat Poul Andrias Ziska och Esben Holmboe Bang. Inga direkt självklara namn för gemene tittare, men som antagligen kommer uppvisa häpnadsväckande kulinariska färdigheter.

Den färöiska Poul fixade Färöarnas första Michelinstjärna och anses vara ett kreativt geni, medan Esben leder den trefaldigt stjärnbelönande Michelinkrogen Maaemo i Oslo. För den oinvigde kan vi informera om att tre Michelinstjärnor är ungefär en lika stor bedrift som att ro hem typ åtta Oscars.

Internationell produktion

Matilda Snöwall är VD på produktionsbolaget Mastiff, som producerar ”Four Hands Menu” på engelska för Viaplay:

– Dokumentärserien är ambitiöst filmad på några av världens mest spektakulära restauranger och platser, allt från Färöarna till Filippinerna. Vi är stolta över att kunna göra en så stor internationell produktion med några av världens mest eftersökta kockar.

Inget fast premiärdatum är satt ännu, men ”Four Hands Menu” kommer att visas på Viaplay under hösten 2018 i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Fler tips: 10 bra matprogram på Netflix

Chef’s Table är ett av många populära matprogram på Netflix.
Chef’s Table är ett av många populära matprogram på Netflix.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons