Neurologen: Vin lika bra som burpees – för hjärnan

Vindrickande stimulerar hjärnan mer än någon annan aktivitet – det menar i alla fall neurologen Gordon Shepard. Här är anledningen.
11 april, 2017

Sudoku och korsord i all ära – men vill du verkligen göra något för att träna din hjärna och ditt minne ska du ta ett glas vin. Det menar neurologen Gordon Shepard vid Yale School of Medicine, och har skrivit det i sin bok Neuroenology: How The Brain Creates The Taste of Wine.

Enligt Shepard kan ett glas vin få den grå massan i hjärnan att jobba mer aktivt än om man lyssnar på musik eller löser ett matematiskt problem.

Hemligheten är vinets lukt och smak. Molekylerna i vinet har i sig ingen smak, utan det är våra hjärnor som skapar uppfattningen av smaken. Hjärnan jobbar på lite liknande sätt som hur vi uppfattar färger.

LÄS OCKSÅ: 8 OVÄNTADE HÄLSOFÖRDELAR MED ATT DRICKA VIN

När vi smakar på vinet stimulerar det våra smakreceptorer i munnen, som i sin tur skickar signaler till områden i hjärnan som styr både minne, mönsterigenkänning, känslor, bedömning och njutning – och det är tillsammans som dessa stimulanser skapar det vi uppfattar som en smak.

”Smaken är inte i vinet, utan i hjärnan på den som smakar vinet”, skriver Shepard i boken.

Hur vi upplever smaken kan sedan skilja sig åt beroende på kön, ålder, sammansättning av saliven och till och med smaka annorlunda beroende på om man är deprimerad eller ej.

Men ska du träna hjärnan med vin krävs att du tar små, små klunkar. För mycket mättar systemet, och spottar du ut det får du inte tillräcklig för att kunna uppskatta hela smaken. Men ett glas räcker gott och väl!

Källa New York Post, NPR Foto Thinkstock

Denna artikel är ursprungligen publicerad på Måbra.com