Nationaldagsfira med Roy Fares

04 jun, 2013 
AvPia Bendel
Tillsammans med Roy Fares vill GB Gräddglass främja nationaldagsfirandet och hjälpa svenskarna med tips på hur man får ett somrigt firande tillsammans med släkt och vänner.
Annons
Nationaldagsfira med Roy Fares.
Nationaldagsfira med Roy Fares.

GB Gräddglass har tagit fram en undersökning om svenskarnas förhållningssätt till högtider och traditioner. 1015 intervjuer har genomförts representativt på den svenska befolkningen i åldern 15 – 84 år under februari 2013. Med undersökningen vill GB Gräddglass slå ett slag för Nationaldagen då det framkommer att bara 27 procent uppger att de firar Sveriges Nationaldag.

– Det är en ära att ha fått det här uppdraget, särskilt eftersom jag hoppas att det i längden kan bidra till att ingå i en tradition kring 6 juni, något som jag tycker saknas idag. När jag skrev receptet tänkte jag att nationaldagsglassen skulle kännas väldigt svensk i smakerna: mycket svenska jordgubbar, jordgubbssås och den supergoda vaniljglassen med jordgubbar. Tillsammans med en god och krispig mördegskaka kan man lätt göra den hemma.

Annons

Vår finaste nationaldagsglass

6–7 st

1 paket Vår finaste GB Gräddglass Jordgubb

120 g rumstempererat smör

60 g (1 dl) florsocker

180 g (3 dl) vetemjöl

20 g (1 st) äggula

100 g vit choklad

Jordgubbssås:

300 g jordgubbar

75 g (3/4 dl) strösocker

2 limefrukter

Gör så här:

Knåda samman rumstempererat smör, florsocker, vetemjöl och äggula i en bunke, för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 min. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat bord 3 – 4 mm tjock och ta ut 9 – 10 bottnar med en rund utstickare. Fodra runda eller båtformade mazarinformar som är 8 cm i diameter och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg, nagga botten med en sked och stoppa in formarna i frysen i 20 minuter. Sätt ugnen på 180 grader och grädda mitt i ugnen i 8 – 9 min, ta ut och låt svalna i formen. Smält vit choklad försiktigt i en bunke över ett vattenbad. Pensla insidan av varje skal med vit choklad och låt stelna helt. Koka upp jordgubbar, strösocker och saften från två lime tills jordgubbarna är mjuka. Mixa med en stavmixer och häll allt igenom en sil så att du får en fin och len sås, låt svalna helt innan servering. Lägg en kula av Vår finaste GB Gräddglass Jordgubb i varje mördegsskal. Garnera med färska jordgubbar och jordgubbssås.

Annons