Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

My Feldt: "Jag ville få en nyårsraket i huvudet så jag skulle slippa ha så ont i hjärtat"

29 jun, 2020 
AvRedaktionen
Bagare och tusenkonstnär som just nu är aktuell med bakboken "Rullrån och tankebrus" – med tankeväckande texter om livet och kärleken. ELLE mat & vin möter My Feldt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Porträtt My Feldt
My Feldt, aktuell med boken Rullrån och tankebrus (Bonnier Fakta).

“Jaha, hur är det att vara en liten bagerska då? Den frågan fick My Feldt en dag när hon stod bakom disken på Feldts bröd och konfekt.

– Jo, jag kan ju känna att jag kanske inte spelar så stor roll, det är kanske inte meningsfullt att baka hela dagarna. Men sedan kom jag snabbt på att det är ju helt underbart! Till mig kommer ju alla olika typer av människor och alla blir glada av bulldoft.

Att driva konditori och bageri handlar om att skapa och saluföra läckra bakverk, javisst. Men det handlar också om så mycket mer. Varje dag möter My många “känsloladdade människor”. De glada som vill göra beställningar till barndop eller planerar bröllop, de med brustna hjärtan och de som ska ordna begravning.

Annons

– Det är personer som skrattar och gråter och jag får följa de här människorna en bit på deras väg och ta del av deras känslor, berättar My.

Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att redan hennes första bok, Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, rymde lika mycket känslor som bakning och allt kryddades med personliga minnen och berättelser. Hennes nya, andra bok är ännu mer egensinnig och här får Mys fantastiska berättarförmåga blomma ut i texter om liv, kärlek och död, elegant blandade med väl valda bakverk och recept. Rullrån och tankebrus kommer ut endast två år efter hennes första bok.

My Feldt: Om att vara Olyckligt kär

– Jag var väldigt tömd efter första boken och kände att jag hade sagt allt jag ville. Men ett halvår efteråt blev jag så otroligt olycklig av kärlek. På nyårsaftons natt stod jag på trappen utanför Dramaten i Stockholm och tänkte att jag ville ha en raket i huvudet så jag kunde slippa ha så ont i hjärtat.

Annons

Det kom ingen raket och träffade My men väl en tanke att samla ihop livets alla häftiga känslor, från extrem glädje till att stå mitt bland glada, firande människor och känna sig helt sänkt. Hon ville göra en bok som utspelar sig i det surrealistiska möte som kan uppstå när känslor krockar med verkligheten. Med ätbara ackompanjemang därtill. Glasklart, eller hur?

– Min förläggare förstod nog inte först vad jag menade när jag sa att jag ville samla hela känsloregistret under ett år men svaret blev: “sätt igång och skriv så ser vi fram emot att titta på det!”

587 anteckningar från Mys telefon blev till en bok. Många tankar och infall har skrivits ned i stunden, när hon är på språng eller sitter på ett staket och har en minut över.

– Jag skulle aldrig kunna bestämma att nu ska jag sätta mig ner och skriva en bok. Och jag skriver bäst när jag inte är superlycklig. När jag känner mig lyckligast i världen och bara är glad är jag inte alls kreativ. Jag får flow när jag är ledsen. Det är samma när jag målar, det bara kommer ur fingrarna.

Porträtt My Feldt.
My Feldt jobbade även den här gången tillsammans med fotografen Linda Lomelino.

Ganska snabbt kläcktes den smått genialiska idén att använda sig av ett tivolitema i boken.

– Den utspelar sig i “känslotivolit” som pågår hela tiden i oss människor. Och på tivoli är luften alltid söt!

Annons

På tivoli är det många människor som trängs och vi alla går igenom samma känslor och upplevelser men under olika tidpunkter i våra liv.

– På tivolit möter vi allt från skräck till kärlek, vi drar nitlotter för det mesta men vi kan också vinna stort. Och där inne är också fullt av socker, färggranna blomsterplanteringar, liv och glädje, säger My, som inte väjer för att dela med sig av drabbande, personliga och känsloladdade minnen i den nya boken där också fotografier spelar en viktig roll. Liksom i den första boken har My skapat bilderna ihop med fotografen Linda Lomelino.

– Till henne kan jag komma och säga att nu behöver vi bildsätta känslan “När våren kväver dig fast den är så fin” eller “Nu ska vi fota när hela livet rasar samman”. Vi jobbade otroligt hårt under ett år med att bildsätta dessa extrema känslor, berättar My, vars förhoppning är att andra människor ska känna igen sig i boken.

Annons

– Alla bär på grejer de inte pratar om och det kan kännas mindre ensamt och konstigt när man får läsa och känna att “precis så har jag känt”.

Efter dåligt kommer bra

Och tro nu inte att det är mestadels mörker i boken, den är fylld av glädje och solsken också. För livets tivoli innehåller massor av färg, tokskratt och sockerfluff. Så efter ett mörkt parti kommer ljuset och i solskenet kan det till exempel vara lägligt att baka solskensbullar doppade i socker och fyllda med solgul vaniljkräm!

– Jag börjar äntligen fatta att efter allt dåligt kommer alltid bra grejer. De senaste sju åren har varit jobbiga men jag tror faktiskt inte att något kan sänka mig längre. Jag är extremt levnadsglad, delvis kanske för att jag jämför allt med döden, förklarar My, som gärna beskriver sig själv som en känslostorm.

Porträtt My Feldt i trädgård.
My bjuder på fantastiska bakverk i boken, bland annat dessa solbullar.

– Jag vill göra lite skillnad, vi har så kort tid på jorden. Jag vill vara mycket! En del kanske tycker att jag är för mycket men det kanske är de som istället är för lite? Ska jag göra något ordinärt, då vill jag inte göra det alls. Därför blir mina böcker heller inte som vanliga bakböcker med recept. Jag vill få folk att skratta och gråta och tänka!

Solskensbullar

Recept solbullar av My Feldt.
Galet goda solbullar.

Recept på dessa fantastiskt goda solskensbullar hittar du här!

Pionsaft

Recept pionsaft
Visste du att du kan göra saft av pioner? Så gott!

Recept på rosa pionsaft hittar du här!

Krusbärskräm

Recept krusbärskräm, sittande människor
Sommar i en tallrik: krusbärskräm!

Recept på härligt sötsyrlig krusbärskräm hittar du här.

Av: Sophia Genitz

Foto: Linda Lomelino

Bilder från boken Rullrån och tankebrus av My Feldt, Bonnier fakta.

LÄS MER:

Gör sommarens snyggaste paj – 8 mönster att inspireras av

Systrarna von Sydow har gett ut en ny kokbok

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons