Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Moussetårta med hallon och mjölkchoklad

10 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på moussetårta med hallon och mjölkchoklad
Imponera på gästerna med denna maffiga moussetårta i flera lager med smak av hallon och mjölkchoklad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårtaBrand logo
Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

Moussetårta med hallon och mjölkchoklad

En imponerande tårta med mousse i flera lager. Här behöver du två lika stora springformar.

Så gör du en mousstårta med hallon och mjölkchoklad

8 bitar

Annons

Du behöver:

250 g digestivekex
100 g smör
2 msk farinsocker
2 ½ msk kakao
1 krm salt

Mjölkchokladmousse:

2 gelatinblad
200 g mjölkchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1 krm salt

Mellantårtbotten:

1 ägg
50 g (drygt ½ dl) strösocker
45 g (¾ dl) vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver

Hallonmousse:

3 gelatinblad
300 g hallon
125 g (drygt 1 ¼ dl )strösocker
1 vaniljstång
½ citron, saften
2 dl vispgrädde
1 ½ dl gräddfil

Garnering:

250 g färska bär, t ex hallon och björnbär
50 g mjölkchoklad

Gör så här:

  1. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med en bit kakplast eller plastfolie, ca 10–12 cm hög.
  2. Mixa kexen till fina smulor i matberedare. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Blanda ner smör, farinsocker, kakao och salt i kexsmulorna. Tryck ut blandningen i botten av formen, använd baksidan av en sked. Täck över och ställ i kylen.
  3. Mjölkchokladmousse: Blötlägg gelatinbladen 10 minuter. Grovhacka chokladen och smält över vattenbad. Rör ner äggulorna.
  4. Värm 1 dl av grädden i en kastrull till strax under kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma grädden. Rör ner blandningen i choklad- och äggulesmeten, lite i taget. Rör till en jämn, blank kräm. Tillsätt saltet och låt krämen svalna något.
  5. Vispa resten av grädden och vänd försiktigt ner i krämen. Häll moussen på kexbotten i formen och låt stelna i kylskåp minst 4 timmar.
  6. Mellantårtbotten: Värm ugnen till 240°. Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en annan springform med samma mått som den första. Häll ner kaksmeten. Grädda mitt i ugnen 5 minuter. Låt svalna.
  7. Lossa tårtbotten från formen och lägg den ovanpå chokladmoussen i den andra formen. Ställ tillbaka den i kylskåpet.
  8. Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter. Mät upp hallon och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg också i stången. Koka upp, sänk värmen och sjud 5 minuter. Smaka av med citronsaft.
  9. Ta upp vaniljstången och mixa blandningen med stavmixer till en jämn puré. Pressa purén genom en finmaskig sil ner i en skål för att få bort kärnorna. Häll tillbaka den silade purén i kastrullen och värm upp den på nytt. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält ner dem i hallonpurén under omrörning. Ställ kallt att svalna 10 minuter.
  10. Vispa grädden och blanda med gräddfilen. Vänd ner blandningen i hallonpurén och rör till en jämn mousse. Bred ut moussen ovanpå den mörka mellantårtbotten. Täck över och låt stelna i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
  11. Lossa formen och kakplasten försiktigt. Håll i formen och lossa bakplåtspapperet genom att dra det under bottnen mot dig. Ställ moussetårtan på ett tårtfat. Garnera med en hög färska bär och hyvlad mjölkchoklad.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons