Moussetårta med hallon och mjölkchoklad

Recept på moussetårta med hallon och mjölkchoklad

Betina Hastoft
Imponera på gästerna med denna maffiga moussetårta i flera lager med smak av hallon och mjölkchoklad.
10 januari, 2022
1:08

Efter reklamen: Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

(1:08)

Slå på ljud

Moussetårta med hallon och mjölkchoklad

En imponerande tårta med mousse i flera lager. Här behöver du två lika stora springformar.

Så gör du en mousstårta med hallon och mjölkchoklad
Betina Hastoft

8 bitar

Du behöver:

250 g digestivekex
100 g smör
2 msk farinsocker
2 ½ msk kakao
1 krm salt

Mjölkchokladmousse:

2 gelatinblad
200 g mjölkchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1 krm salt

Mellantårtbotten:

1 ägg
50 g (drygt ½ dl) strösocker
45 g (¾ dl) vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver

Hallonmousse:

3 gelatinblad
300 g hallon
125 g (drygt 1 ¼ dl )strösocker
1 vaniljstång
½ citron, saften
2 dl vispgrädde
1 ½ dl gräddfil

Garnering:

250 g färska bär, t ex hallon och björnbär
50 g mjölkchoklad

Gör så här:

  1. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med en bit kakplast eller plastfolie, ca 10–12 cm hög.
  2. Mixa kexen till fina smulor i matberedare. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Blanda ner smör, farinsocker, kakao och salt i kexsmulorna. Tryck ut blandningen i botten av formen, använd baksidan av en sked. Täck över och ställ i kylen.
  3. Mjölkchokladmousse: Blötlägg gelatinbladen 10 minuter. Grovhacka chokladen och smält över vattenbad. Rör ner äggulorna.
  4. Värm 1 dl av grädden i en kastrull till strax under kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma grädden. Rör ner blandningen i choklad- och äggulesmeten, lite i taget. Rör till en jämn, blank kräm. Tillsätt saltet och låt krämen svalna något.
  5. Vispa resten av grädden och vänd försiktigt ner i krämen. Häll moussen på kexbotten i formen och låt stelna i kylskåp minst 4 timmar.
  6. Mellantårtbotten: Värm ugnen till 240°. Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en annan springform med samma mått som den första. Häll ner kaksmeten. Grädda mitt i ugnen 5 minuter. Låt svalna.
  7. Lossa tårtbotten från formen och lägg den ovanpå chokladmoussen i den andra formen. Ställ tillbaka den i kylskåpet.
  8. Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter. Mät upp hallon och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg också i stången. Koka upp, sänk värmen och sjud 5 minuter. Smaka av med citronsaft.
  9. Ta upp vaniljstången och mixa blandningen med stavmixer till en jämn puré. Pressa purén genom en finmaskig sil ner i en skål för att få bort kärnorna. Häll tillbaka den silade purén i kastrullen och värm upp den på nytt. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält ner dem i hallonpurén under omrörning. Ställ kallt att svalna 10 minuter.
  10. Vispa grädden och blanda med gräddfilen. Vänd ner blandningen i hallonpurén och rör till en jämn mousse. Bred ut moussen ovanpå den mörka mellantårtbotten. Täck över och låt stelna i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
  11. Lossa formen och kakplasten försiktigt. Håll i formen och lossa bakplåtspapperet genom att dra det under bottnen mot dig. Ställ moussetårtan på ett tårtfat. Garnera med en hög färska bär och hyvlad mjölkchoklad.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft