Baka en morotsrulltårta – steg för steg

Baka en morotsrulltårta – steg för steg

Betina Hastoft
Morotskaka och rulltårta – två fikafavoriter som vi här har slagit ihop till en enda. Så här gör du den enkelt, steg för steg.
14 mars, 2022
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Slå på ljud

Morotsrulltårta

Supersaftig och välsmakande morotskaka med härlig färskostsfyllning som du enkelt gör i rulltårteform.

Så gör du en morotsrulltårta steg för steg
Betina Hastoft

10 bitar

Du behöver:

2 ägg
175 g (ca 2 dl) rörsocker
1 tsk vaniljsocker
125 g (ca 2 dl) vetemjöl
1 tsk kanel
¼ tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
100 g finrivna morötter
50 g solrosolja

Frosting:

50 g rumsvarmt smör
75 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g naturell färskost
½ citron, rivet skal
1 msk citronsaft

Till servering:

Ätbara blommor, till exempel penséer
Ätbart guldpulver

Steg 1

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg, rörsocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten, vänd runt med slickepott till en jämn smet.

Steg 1 – Vispa ägg, rörsocker och vaniljsocker fluffigt.
Betina Hastoft

Steg 2

Vänd ner rivna morötter och olja.

Steg 2 – Vänd ner rivna morötter och olja.
Betina Hastoft

Steg 3

Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten jämt över papperet till en rektangel på cirka 30 × 40 cm. Grädda i ugnen i 5–8 minuter tills den är genomgräddad.

Steg 3 – Bred smeten jämnt över pappret till en rektangel
Betina Hastoft

Steg 4

Ta ut kakan från ugnen. Strö över ett lager socker på kakan, lägg på ett bakplåtspapper över och vänd på hela kakan. Dra bort bakplåtspapperet som kakan låg på i ugnen. Låt svalna 2 minuter.

Steg 4 – Ta ut kakan ur ugnen och strö ett lager socker över.
Betina Hastoft

Steg 5

Vispa smöret luftigt med elvisp i 2 minuter. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa 1 minut till. Tillsätt färskosten och rivet citronskal och vispa till en jämn smet. Smaka av med lite citronsaft.

Steg 5 – Vispa smöret luftigt med elvisp.
Betina Hastoft

Steg 6

Bred ut färskostsfyllningen jämnt över kakan, spara lite till garnering. Rulla ihop kakan till en rulltårta. Förvara i kyl fram till servering, spritsa då på resterande färskostsfrosting och dekorera med ätbara blommor och pudra över lite ätbart guldpulver.

Steg 6 – Bred ut färskostfyllningen jämnt över kakan.
Betina Hastoft

Foto: Betina Hastoft