Morotskaka med salt karamellsås

Morotskaka med cream cheese-frosting och salt karamellsås.

Här har du efterrätternas efterrätt som alltid går hem hos gästerna – morotskaka med salt karamellsås! En riktigt maffig avslutning på en härlig måltid. Kombinationen mellan sött och salt är oslagbar!
02 april, 2020

8 portioner

Kaka:

200 g morötter

1 äpple

3 ägg

1 ½ dl farinsocker

1 ½ dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

½ tsk kardemumma

½ tsk stött ingefära

¼ tsk salt

1 ½ dl solrosolja

50 g pekannötter

Frosting:

1 vaniljstång

5 dl florsocker

200 g mjukt smör

150 g naturell färskost

Lite citronsaft

Salt karamell:

2 dl vispgrädde

2 dl florsocker

¾ dl mörk sirap

40 g smör

1 tsk flingsalt

Garnering:

25 g pekannötter

½ tsk flingsalt

1 tsk ätbart guldströssel

Gör så här:

1. Värm ugnen till 185° varmluft.

2. Klä bottnarna på 3 mindre springformar, ca 16 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra kanterna.

3. Skala och riv morötterna och äpplet grovt.

4. Vispa upp ägg, farinsocker och socker luftigt med elvisp.

5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kryddor i en separat skål och blanda sedan ner i äggmassan.

6. Vänd ner olja, rivna morötter, äpple och fint hackade pekannötter i smeten.

7. Fördela smeten i de 3 formarna och grädda i 20–25 minuter. Låt sedan svalna i formarna ovan ett ugnsgaller.

Gör frostingen:

8. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Bred gärna ut dem i lite florsocker.

9. Vispa upp det mjuka smöret med florsocker och vaniljfrön. Tillsätt färskost och vispa ca 5 minuter tills frostingen är lätt och luftig. Men sluta vispa innan den blir tunn och flytande! Smaka av med citronsaft.

10. Lossa kakbottnarna och jämna gärna till dem genom att skära bort eventuella toppar.

11. Montera dem med ett lager frosting mellan bottnarna.

12. Bred ett tunt lager frosting över hela kakan. Låt stå kallt i 15 minuter så frostingen sätter sig lite. Bred ut resterande frosting över hela kakan.

13. Doppa en palettkniv i varmt vatten och försök få sidor och kanter jämna och fina. Låt kakan stå i kylskåpet i minst 1 timme.

Gör karamellsåsen:

14. Koka upp grädde, florsocker och sirap i en kastrull. Rör hela tiden. Låt småkoka 2–3 minuter, tills konsistensen liknar en tunn sås.

15. Skär smöret i kuber och lägg ner och rör ut en smörkub i taget.

16. Rör sist ner salt.

17. Slå upp karamellen i en skål och låt den svalna helt.

18. Slå den avsvalnade karamellsåsen över kakan, lite i taget så den rinner fint ner över sidorna. Du ska inte använda all sås.

19. Garnera kakan med pekannötter, flingsalt och guldströssel. Servera med resterande karamellsås vid sidan av.

Salt karamellsås läggs över morotskakan

Salt karamellsås slås över morotskakan.

Morotskaka med cream cheesefrosting med salt karamellsås

Morotskaka med cream cheesefrosting med salt karamellsås.

Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Saftig morotskaka med pumpa och frosting av brynt smör

Morotsvåfflor med färskostsfrosting

3 läckra efterrätter med citron