Mjuk pepparkaka med chokladglasyr

Mjuk pepparkaka med chokladglasyr.

En mjuk pepparkaka sprider underbart julig doft i köket. Kakan går bra att baka i god tid och frysa in. Glasera den när den har tinat. Har du ingen hjärtformad bakform smakar kakan naturligtvis lika gott i en rund form.
18 november, 2013

Cirka 12 bitar

Tid: 20 minuter + tid i ugn

Kaka:

75 g smör

3 dl (180 g) vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 msk pepparkakskrydda, eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära

3 ägg

2 dl strösocker

1 1/2 dl gräddfil

smör och ströbröd till formen

Chokladglasyr:

150 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

eventuellt sockerpärlor till dekor

Gör så här:

Smörj och bröa en hjärtformad bakform som rymmer cirka 1 1/2 liter. Smält smöret till kakan. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smör och gräddfil och vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 45–50 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt och bred glasyren över kakan. Strö eventuellt sockerpärlor över glasyren som dekor.

Mjuk pepparkaka med chokladglasyr.

Mjuk pepparkaka med chokladglasyr.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: