Cirka 12 bitar
Tid: 20 minuter + tid i ugn
Kaka:
75 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda, eller motsvarande mängd malen kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
smör och ströbröd till formen
Chokladglasyr:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
eventuellt sockerpärlor till dekor
Gör så här:
Smörj och bröa en hjärtformad bakform som rymmer cirka 1 1/2 liter. Smält smöret till kakan. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen lite i taget tillsammans med smör och gräddfil och vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 45–50 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt och bred glasyren över kakan. Strö eventuellt sockerpärlor över glasyren som dekor.

Mjuk pepparkaka med chokladglasyr.