Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm och pepparkaksgranar
08 okt, 2024
AvCamilla Pérez
AvLinn Grubbström
Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm och pepparkaksgranar – här är lösningen för den som behöver bli lite extra snäll!
Annons
Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm och pepparkaksgranar
Mjuk eller hård pepparkaka? Varför välja? Här får du både och i en och samma kaka.
Annons
12 bitar
Tid: 2 timmar
Du behöver:
75 g smör
6 ägg
4 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
1 msk bakpulver
1 dl naturell yoghurt
Brynt smörkräm:
130 g smör
2 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
½ tsk kanel
1 nypa salt
300 g färskost
Fyllning:
2 dl lemon curd
Dekoration:
15 pepparkakor
2 msk hackade rostade hasselnötter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Klä in en springform på 25 cm i diameter med bakplåtspapper. Smält smöret en kastrull.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en skål med elvisp. Sikta ner mjöl, kryddor och bakpulver i smeten, och vänd ihop.
- Vänd ner smält smör och yoghurt i smeten.
- Bred ut smeten i springformen, och grädda kakan längst ner i ugnen cirka 50 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna i formen. Skär sedan i tre lika tjocka bottnar.
- Brynt smörkräm: Smält smöret i en kastrull tills det blir nötbrunt och doftar kola. Håll koll så att det inte bränns. Låt svalna till konsistensen av mjukt smör. Vispa upp det med elvisp i 2 minuter.
- Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kanel och salt och vispa ihop det tillsammans med smöret i 1 minut. Tillsätt färskost. Vispa tills smörkrämen är luftig och fast.
- Bred den nedre lagertårtbotten med lemon curd och ett lager smörkräm, och placera den andra tårtbotten över. Bred det andra lagret av tårtbotten med lemon curd och smörkräm, och placera den översta lager tårtbotten över. Fördela resten av smörkrämen ovanpå och på sidorna av kakan.
- Dekorera kakan med pepparkakor med kristyr innan servering. Strö sedan över hackade hasselnötter och ätbart guldpulver.
Foto: Lina Eidenberg Adamo, Stine Christiansen
Annons