Mjuk mandelkaka med kaffechokladkräm

Recept på mjuk mandelkaka med kaffechokladkräm

Stine Christiansen
Ska det bjudas på vuxenfika är den här mandelkakan med kaffechokladkräm och brynt smör precis vad du ska baka. Mjuk, god och dessutom glutenfri!
15 mars, 2022
Chokladcupcakes med salt kola-frosting
0:51

Efter reklamen: Chokladcupcakes med salt kola-frosting

(0:51)

Slå på ljud

Mjuk mandelkaka med kaffechokladkräm

Glutenfri favoritkaka med nötig smak av mandel och brynt smör. Den är god som den är men kan också toppas med en härlig kaffechokladkräm och hasselnötter.

Baka en mjuk mandelkaka med kaffechokladkräm
Stine Christiansen

8 bitar

Du behöver:

200 g smör
2 ½ dl socker
4 ägg
250 g (ca 5 dl) mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt kaffechokladkräm
200 g vit choklad
¾ dl vispgrädde
¼ tsk vaniljpulver
¼ dl starkt kallt kaffe
1 krm salt

Till garnering:

25 g vit choklad
25 g hasselnötter
Ätbart guldpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det är gyllene och doftar nötigt. Låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt, vispa ner det brynta smöret och vänd sedan ner mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i smeten. Grädda i bröad sockerkaksform på ca 18 cm i diameter i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt.
  2. Kaffechokladkräm: Hacka den vita chokladen fint, smält i skål över vattenbad. Värm grädde, vaniljpulver och kaffe i en kastrull tills det nästan kokar. Häll den varma grädden över chokladen och rör om med slickepott tills du får en blank smet. Smaka av med lite salt. Fördela chokladkrämen på kakan och ställ kallt i minst 4 timmar.
  3. Hacka och smält den vita chokladen och fördela den i tunna streck över kakan med en sked. Strö över grovhackade hasselnötter och guldpulver.

Foto: Stine Christiansen