Mingelmeny från medelhavet

Recept på mingelmeny från medelhavet

Ett bord fyllt med mingelmat av aptitliga smårätter tackar ingen nej till! Havskräftorna ger den där lilla guldkanten som kommer få gästerna att gå två gånger!
28 januari, 2021

Mingelmeny från Medelhavet

Överraska med en buffé med lyxiga medelhavssmaker: havskräftor, rödbetstartar och chèvre chaud. Festen kan börja!

Chèvre chaud med blommig sallad

8 bufféportioner

Frasiga baguetter med smält ost, given favorit!

Du behöver:

½ baguette
300 g getost i rulle
3 msk flytande honung
1 näve färsk repad timjan
ätbara blommor

Dressing:

2 msk balsamicovinäger
1 tsk salt
1 tsk grov senap
½ tsk flytande honung
½ dl olivolja
1 krm svartpeppar

Sallad:

200 g valnötter
3 torkade fikon
1 frisésalladshuvud

Gör så här:

  1. Skär brödet i 8 bitar, så även osten och fördela på brödet. Ringla över honung. Grilla bröden i ugnen på 225° cirka 6 minuter tills osten smält. Ta ut, strö över timjan. Vispa ihop balsamico, salt, senap, honung och olja. Smaka av med nymalen svartpeppar.
  2. Knäck valnötterna och bryt i bitar. Skär fikonen i bitar. Riv salladen och blanda med nötter och fikon. Lägg upp på ett stort fat och ringla över dressing. Strö över ätbara blommor och lägg på brödet.

Havskräftor med kryddsmör

8 bufféportioner

Med sitt fasta, salta och mjälla kött är havskräftor en favorit på buffén. Lättlagat, men jättelyxigt och gott.

Du behöver:

18 havskräftor
1 vitlöksklyfta
1 näve slätbladig persilja
50 g rumsvarmt smör
½ citron, saft och finrivet skal
1 tsk salt

Gör så här:

Halvera havskräftorna, ta bort tarmar och magsäck. Lägg med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Pressa vitlök och finhacka persiljan. Blanda ner i smöret tillsammans med finrivet citronskal och salt. Bred ut på hummern och pressa över citronsaft. Gratinera på 250° grill i cirka 5 minuter.

Kycklingsallad med vindruvor

8 bufféportioner

Söta druvor piggar upp i en krämig kycklingsallad.

Du behöver:

4 kycklingbröst
4 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
salt och nymalen svartpeppar
2 dl pesto
1 dl vispgrädde
2 röda äpplen
200 g gröna vindruvor
½ dl hackade hasselnötter
1 liten rödlök
½ spetskål
1 liten ask vattenkrasse

Gör så här:

  1. Koka upp vatten med fonden. Lägg i kycklingfiléerna och låt koka under lock cirka 10 minuter eller tills kycklingen är genomkokt. Dela köttet i småbitar.

  2. Blanda pesto och grädde och vänd ner kycklingköttet i röran, smaka av med salt och peppar. Tärna äpplen, skär vindruvorna i halvor. Hacka hasselnötter. Skala och finhacka lök. Vänd ner allt i kycklingröran. Lägg upp strimlad spetskål på ett fat, toppa med kycklingröran och krasse.

Rödbetstartar med majonnäs

8 bufféportioner

Saftiga rödbetor med två krämiga såser, lyx i ett glas.

Du behöver:

300 g rödbetor
1 bananschalottenlök
1 ask krasse
4 msk crème fraiche
1 msk kapris
1 tsk gurkmeja
8 tsk majonnäs

Gör så här:

Koka rödbetorna mjuka, skala och finhacka. Finhacka lök och krasse, spara lite krasse till servering. Rör samman rödbetshacket med crème fraiche, kapris, schalottenlök och krasse. Rör ner gurkmeja i majonnäsen. Skeda upp i glas, häll över majonnäsen och dekorera med krasse.

Vaniljglass med druvkompott

8 bufféportioner

Snabbfixad dessert där kompotten står redo i kylen och glassen i frysen.

Du behöver:

4 dl vaniljglass

Druvkompott:

500 g gröna kärnfria små druvor
2 dl socker
2 dl vatten
2 nejlikor

Till servering:

Ätbara blommor eller örter

Gör så här:

Koka vindruvor, socker, vatten och nejlikor tills bären mjuknat. Låt kompotten svalna. Lägg en halv deciliter vaniljglass i varje glas, toppa med druvkompott och en ätbar blomma.

Recept: Inge Skovdal Foto: Nina Malling

LÄS MER: 8 tips till att lyckas med buffén!