Mousserande, rosé eller vitt till midsommarmaten? – 7 goda viner

Dessa vinsorter passar till midsommarmaten

Sommarens högtid midsommar är runt hörnet och det är dags att börja planera för mat och dryck. Det finns många återkommande favoriter och klassiker men vilket vin passar till midsommarmaten? Vi guidar dig igenom midsommarmiddagen.
08 juni, 2021
0:51

Efter reklamen: Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vin

(0:51)

Slå på ljud

Sill, färskpotatis, lax och jordgubbstårta. Det finns många klassiska och goda rätter till midsommar, men vilket vin passar bäst? Vi tipsar om vinerna som passar bäst.

1. VItt Vin till sill och färskpotatis

Sill är syrlig och har smak av umami vilket gör att öl egentligen passar bäst, men det finns så klart även passande viner. Vitt vin med sötma är den perfekta matchen!

2. Vitt vin eller Rosévin till grillad lax

Lax med pressad citron över är mångas favorit. Till detta passar ett friskt vitt vin. Ett smakrikt vitt vin med fatlagring som matchar grillsmaken är ytterligare ett passande val.

Om rosévin istället är en favorit, passar här ett friskt rosé.

3. Rosévin till skaldjur

Skaldjur har sälta, sötma och umami. Detta göra att friska viner passar bäst. Att rekommendera är ett frisk och bärigt rosé till goda skaldjur.

4. Vitt Vin till västerbottenpaj

Till en smakrik krämig med nötighet och sälta som västerbottenpajen ger, passar ett friskt vitt vin som lättar upp den feta pajsmaken.

5. mousserande till krämig gubbröra

Ingredienserna till gubbröra, ansjovis, ägg och créme fraiche ger umami, sälta och syra. För detta behövs ett mousserande vin med friska bubblor.

6. Vitt vin och mousserande till jordgubbstårta

Jordgubbstårta är en riktig klassiker på midsommarbordet. Vilket vin passar till denna somriga dessert? När det både finns syra och sötma passar sött vitt vin. Ett mousserande vin blir även det väldigt gott då den lättar upp den gräddiga tårtan.

7. Vitt Vin och mousserande till glass

Glass är en dessert som går hem hos de flesta och ett säkert kort på middagsbjudningarna. Till glass passar ett mousserande sött vin. Kylan från glassen gör att smaklökarna bedövas och då hjälper kolsyran till att mildra detta.

Foto: TT