Tepache: sötsyrlig dryck med ananas och muscovadosocker

Recept på tepache

columbus leth
Tepache härstammar från Mexiko och är en dryck gjord av ananas som jäst i vatten med socker. Det tar några dagar att göra men det är det värt!
10 januari, 2022
0:43

Efter reklamen: Watermelon Ginger Moctail - alkoholfri drink med ginger beer och fryst vattenmelon

(0:43)

Slå på ljud

Tepache

Några dagars väntan, sedan har du en sötsyrlig härlig dryck att njuta av!

Så gör du tepache
columbus leth

4 portioner

Du behöver:

2 liter vatten
250 g mörkt muscavadosocker
1 mogen ananas
2 hela nejlikor
2 kanelstänger

Till servering:

Socker
Is

Gör så här:

  1. Häll vatten och socker i en stor kastrull och koka upp tills sockret är upplöst. Skär toppen av ananasen, och skölj den noga eftersom skalet ska användas. Skala den och lägg skalet i sockerlagen. Skär ananasen i bitar och lägg hälften av ananasbitarna i kastrullen med sockerlag tillsammans med den träiga mittendelen av ananasen, kanel och nejlikor.
  2. Häll upp blandningen i en väl rengjord glasburk, täck toppen med tyg. Låt blandningen fermentera i rumstemperatur i 1–3 dagar. Den är färdig när det är skum på toppen och små bubblor i drycken. Smaka av drycken, den ska vara lätt syrlig. Sila av och ställ kallt till servering.
  3. Smaka eventuellt av med lite socker eller späd med vatten om det behövs. Servera med en massa is.

Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth