Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Maya Samuelssons bästa tips på roséviner du inte vill missa

12 apr, 2024 
AvMaya Samuelsson
Maya Samuelssons bästa tips på roséviner du inte vill missa
Rosévin smakar aldrig så gott som nu – men det finns så mycket mer att upptäcka bortom Systembolagets fasta sortiment. Maya Samuelsson guidar till de rosa guldkornen du annars skulle missa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #2 - Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnadenBrand logo
Dryckescoachen #2 - Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnaden

1. Högt rankade rankor

Garage Wine Co. Old Vine Pale 2021, Chile, Maule (92418) 201 kr, TS & BS.

Garage Wine Co. Old Vine Pale 2021, Chile, Maule (92418) 201 kr, TS och BS.

Vine på engelska betyder vinranka, så att det står ”Old Vine” på etiketten syftar på att vinrankorna är gamla, något som av många i vinvärlden anses ge högre kvalitet. En gammal vinranka får kämpa mer och ger färre men mer koncentrerade druvor. Till detta vin plockar man druvsorterna carignan och mataro från rankor som är mer än 70 år gamla. Imponerande!

Annons

2. Bubblor att beställa

Bersi Serlini Franciacorta Róse 2015, Italien, Lombardiet (77315) 356 kr, BS.

Bersi Serlini Franciacorta Róse 2015, Italien, Lombardiet (77315) 356 kr, BS.

Har du hört talas om Franciacorta? Ett litet vindistrikt som ligger i norra Italien i regionen Lombardiet och producerar mousserande viner i världsklass. För att få tag på dem i Sverige måste du titta i beställningssortimentet men är du i Italien finns de på var och varannan taverna. Med odlingar på viss höjd, druvorna pinot noir och chardonnay, samt en lång lagring på jäst har vi här ett komplext vin med fin syra och tydligt brödiga och bäriga toner.

Annons

3. Pärlande från Portugal

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé 2022, Portugal (94147) 241 kr, TS & BS.

Aphros Phaunus Pet Nat Rosé 2022, Portugal (94147) 241 kr, TS och BS

Pet nat-trenden har slagit rejält i Portugal och några av de mest spännande vinerna kommer idag därifrån. Här har vi ett bra exempel, en biodynamisk producent som grundades så sent som 2003 men som redan gjort sig ett namn i vinvärlden. Vinet består av lika delar, de smått okända portugisiska druvorna, alvarelhão och vinhão som ger smak av blodgrape, röda vinbär och mandel samt har en behagligt lätt alkoholhalt på 11 procent.

Annons

4. Grekisk goding

Hoof & Lur Moschofilero 2022, Grekland, Peloponnesos (92791) 175 kr, TS & BS.

Hoof & Lur Moschofilero 2022, Grekland, Peloponnesos (92791) 175 kr, TS och BS.

Vi har tagit oss till Grekland och ett vin gjort på den lokala druvsorten moschofilero. En druva som man faktiskt i de flesta fall gör vita viner på men som har en svag rosa färg i skalet, vilket också gör det möjligt att göra just roséviner. Vingårdarna ligger 700 meter över havet, vilket bidrar med en frisk syra till vinets smak av granatäpple och skogshallon.

Annons

5. Som solnedgång i glaset

Craven Pinot Gris 2022, Sydafrika, Coastal Region (90688) 189 kr, TS & BS.

Craven Pinot Gris 2022, Sydafrika, Coastal Region (90688) 189 kr, TS och BS.

Pinot gris är ytterligare en druvsort som räknas som grön men som namnet, gris (grå), antyder har skalet en röd nyans som går att göra roséviner på. Skalen macererar en stund under tillverkningen vilket ger oss en härlig, matvänlig textur med ett uns strävhet. Smaken är full av jordgubbar och röda äpplen.

Annons

6. Läcker likör från norr

Episk Likör Hallon, Sverige (85205) 385 kr, BS.

Episk Likör Hallon, Sverige (85205) 385 kr, BS.

Det här är inte ett rosévin, men då jag upptäckte denna ljuvliga likör på en resa till Umeå nyligen, kände jag att jag bara måste tipsa om den! Den rosa färgen får godkänna detta som rosétips. Det är den första helt svenska likörserien i Sverige som den kända bartendern Emil Åreng tagit fram tillsammans New Nordic Beverages i Norsjö. Jag har sällan upplevt en sådan intensiv ren hallondoft i glaset. Tack Sverige för dessa hallon!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons