Maya Samuelsson delar med sig av sina somriga favoritviner

Maya Samuelsson delar med sig av sina somriga favoritviner

Vilka är de godaste vinerna du kan hälla i glaset i sommar? Maya Samuelsson har valt det allra bästa bubblet, vita vinet, rosévinet, röda vinet, dessertvinetoch alkoholfria drycken för säsongen! Du får dessutom tips på vilka rätter som passar till. Skåla in semestern!
25 maj, 2022
5 Sommardrinkar du inte vill missa
0:57

Efter reklamen: 5 Sommardrinkar du inte vill missa

(0:57)

Slå på ljud

Bästa bubblet

Ruinart Blanc de Blancs, Frankrike, Champagne (88291) 749 kr.

Om man får kalla detta en sommarfavorit vet jag inte. Det är ju knappast så att jag öppnar en flaska av detta var och varannan dag, det räcker tyvärr inte min vinplånbok till. Men den där speciella sommardagen, när ledigheten börjar, sista semesterdagen eller bara när solen varit framme och värmt oss hela dagen, då öppnas den. Och oj, så gott det är. Låt vinet få briljera tillsammans med nyfångade färska räkor.

Bästa vita vinet

Dog Point Chardonnay 2019, Nya Zeeland, Marlborough (93823) 269 kr, TS, BS.

Med katastrofala skördar de senaste åren har Bourgognes priser skjutit i höjden. Detta leder till att vi då och då behöver kolla på annat håll för att hitta de fylliga, smöriga, ekade chardonnay-vinerna. Dog Point är en av mina favoritproducenter på Nya Zeeland som jag själv bekantade mig med första gången under min resa där 2016. Sedan dess är de en självklar sommarfavorit hos mig tillsammans med den krispigt grillade kycklingen som orimligt ofta står på mitt middagsbord.

Bästa rosévinet

Tavel Rosé E.Guigal 2019, Frankrike, Rhonedalen (55720) 179 kr.

Rosévinet är drycken som hör sommaren till och självklart dricker även jag denna sommarplåga en masse! Vad jag personligen föredrar är en mörkare rosé som är ett större komplement till maten än många av de lätta ljusa vinerna. Viktigt är dock att hitta kvalitetsvinerna som är torra så man inte hamnar med något platt och sötsliskigt i glaset. Det franska distriktet Tavel är då ett säkert kort. Avnjutes bäst tillsammans med grillad tonfisk.

Bästa röda vinet

Calera Pinot Noir 2018, USA Kalifornien (87282) 259 kr.

Ännu en dyrgrip med ursprung i Bourgogne, men som tur är skapas druvan Pinot Noir i svala områden över hela välden. Dock är den bortskämd och man får med tiden lära sig vilka producenter som behärskar denna mytomspunna druvsort. I USA hittar vi ett gäng som knäckt koden och Calera är en av dem. Att sippa på en sval pinot noir i den ljumma kvällsnatten är en sommardröm för mig. Vill du istället klunka den till mat, laga då gärna ljust kött eller para den med de grillade grönsakerna.

Bästa dessertvinet

Moscato d’Asti G.D. Varja 2021, Italien, Piemonte, (90166) 125 kr, TS, BS.

Ett betydligt billigare prissatt bubbel men nu är drycken i glaset söt. I norra Italien i regionen Piemonte skapar vi denna sprudlande sötsak som faktiskt är löjligt god. Att dricka denna riktigt kall på picknick filten till jordgubbarna är ett måste i sommar!

Bästa alkoholfria drycken

Hopple Alkoholfri, Sverige (11902) 28 kr (alkoholfri).

Pomologik är en av Sveriges bästa producenter av äppeldrycker och skapar en mängd olika varianter på denna råvara. Här en alkoholfri cider som är smaksatt med humle vilket gör upplevelsen lite mera vuxen. Att den sedan endast har en svag diskret sötma, vilket tyvärr ovanligt när det kommer till drycker utan alkohol, gör inte saken sämre. Burken är fylld med smaker av röda äpplen, grapefrukt och honung. Servera gärna till osträtter eller fläsk.