Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Allt om maten och drycken på Nobelfesten 2017

10 dec, 2017 
Vi berättar allt om maten och drycken på Nobelfesten 2017.
Här kan du läsa allt om maten och drycken på Nobelfesten 2017 som i år är framtagen av kocken Tom Sjöstedt och konditorn Daniel Roos.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Tom Sjöstedt och Daniel Roos. Foto: Dan Lepp
Tom Sjöstedt och Daniel Roos. Foto: Dan Lepp

Kocken Tom Sjöstedt, som driver restaurang Lilla Ego i Stockholm, har för första gången skapat Nobelmenyns för- och varmrätt. I årets bankettmeny låter han grönsaker spela en viktig roll och för första gången på många år serveras en vegetarisk förrätt.

Konditorn Daniel Roos ansvarar för desserten för fjärde året i rad.

Läs också: Allt om Nobelmenyn 2018

Menyn har utvecklats sedan tidig vår i nära samarbete med Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare Restaurangakademiens kreativa ledare Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, och Gert Klötzke, professor i gastronomi vid Umeå Universitet samt Stadshusrestaurangers kökschef Gunnar Eriksson.

Annons

Här kan du läsa mer om maten och vinet som serverades under kvällen.

FÖRRÄTT:

Förrätten på Nobelfesten 2017. Foto: Dan Lepp
Förrätten på Nobelfesten 2017. Foto: Dan Lepp

Pressad och torkad jordärtskocka, serveras med kålrabbiblommor smaksatta med ingefära samt mildrostad kålbuljong.

HUVUDRÄTT:

Huvudrätten på Nobelfesten 2017. Foto: Dan Lepp
Huvudrätten på Nobelfesten 2017. Foto: Dan Lepp

Frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancrème, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky.

Annons

EFTERRÄTT:

Efterrätten på Nobelfesten 2017. Foto: Dan Lepp
Efterrätten på Nobelfesten 2017. Foto: Dan Lepp

Frostig blåbärsbavaroise, blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger.

VINER OCH DRYCK:

Vinerna och drycken på Nobelfesten 2017.
Vinerna och drycken på Nobelfesten 2017.

Taittinger Brut Réserve (nr 7422), 405 kr/750 ml.

Torr och fruktig champagne med mycket frisk smak och inslag av gula äpplen, rostat bröd, citrus, mineral och nougat.

Annons

Domini la Cartoixa Formiga De Vellut 2014 (nr 32GZDLC001), 145 kr/750 ml.

Fylligt och smakrikt rödvin med fatkaraktär och inslag av björnbär, mörka körsbär, blåbär, svarta oliver och örter.

Viña Errázuriz Late Harvest Sauvignon Blanc 2016 (nr 75039), 99 kr/375 ml.

Sött men friskt dessertvin med smak av citrus, honung, aprikoser och kryddor. Passar bland annat till Crème Brûlée.

ÖVRIG DRYCK:

  • Kaffe & Nobel Museum Tea Blend
  • Grönstedts Extra Cognac
  • Facile Punsch
  • Stenkulla Brunn Mineral Water

NOBELSERVISEN:

Porslinet på Nobelfesten kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.
Porslinet på Nobelfesten kommer från Rörstrand och glasen från Orrefors.

Maten serveras sedan Nobelprisets 90-årsjubiluem 1991 på servisen Nobel från Rörstrand. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:

  • Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
  • Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
  • Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
  • Gult: Höst, Asien, medicin.

De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons