Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

7 livsmedel du inte ska ge till små barn

20 nov, 2016
AvJennie Sandberg
Små magar är känsligare än stora. Och små barn har oftast en hel del matrekommendationer som är svåra att hålla koll på. Här är 7 livsmedel du inte bör ge till små barn och information om vad de kan orsaka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I regel kan och bör barn äta samma mat som övriga familjen. Men det finns vissa livsmedel som du bör vänta med att introducera tills barnet är över ett år. Här är en sammanställning med rekommendationerna från svenska Livsmedelsverket.

7 livsmedel du aldrig bör ge till små barn:

1. Gröna bladgrönsaker

I gröna bladgrönsaker finns nitrat, som i kroppen omvandlas till nitrit. Om små barn får i sig mycket av detta kan det försämra syretransporten i blodet.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Undvik grönsaker som spenat, sallad, grönkål och ruccola.

2. Grön potatis

Om en potatis har blivit grön innehåller den solanin. Giftet kan orsaka magsmärta, diarré och kräkningar hos både barn och vuxna. Kasta därför alltid grön potatis, skär inte bara bort den skadade biten. Solanin finns dessutom under skalet på all potatis, så skala den innan du ger den till små barn.

3. Honung

Ge inte honung till ditt barn, den kan vara förorenad med sporer som kan orsaka en dödlig förgiftning.

Annons

4. Opastöriserad mjölk

Opastöriserad mjölk kan låta härligt och lantligt. Men faktum är att varken barn eller vuxna bör dricka det, eftersom det finns stor risk att få i sig skadliga bakterier. Exempelvis har Ehec-baterier hittats i opastöriserad mjölk – en bakterier som kan orsaka njurskador.

5. Risprodukter

Riskakor och risdrycker innehåller arsenik. Äter små barn mycket risprodukter kan de snabbt få i sig ohälsosamma mängder av giftet. Eftersom alla barn är känsligare än vuxna bör dessa produkter över huvud taget inte ges till barn under sex år.

6. Salt

Var försiktig med saltet, eftersom barnen inte kan reglera saltbalansen på samma sätt som vuxna. Var också uppmärksam på salt mat som korv, chark och chips.

7. Socker

Det är svårt att undvika socker och sötade livsmedel. Smaksatt yoghurt, kex och drycker innehåller ofta stora mängder tillsatt socker. Att inte vänja smaklökar och kropp vid sött är ett bra sätt att skapa sunda vanor och smakpreferenser.

Annons

Läs mer:

7 vanliga problem när du försöker sluta med socker

Äta frukost minskar stress – 10 val för bra effekt

Anja Forsnor: Om barn, mat och sömn

Annons