Mascarponeparfait med espressokaramell

Recept på mascarponeparfait med espressokaramell

En välbekant efterrätt – med en twist. I denna mascarponeparfait med espressokaramell möts dessertvin och kaffe.
18 december, 2019

8 personer

Du behöver:

2 äggulor

1 ½ dl strösocker

250 g mascarpone

2 msk vitt dessertvin, gärna port eller muscat

4 dl vispgrädde

Espressokaramell:

2 dl vispgrädde

2 dl farinsocker

1 knivsudd fint espresso-pulverkaffe

20 g smör

Till servering:

Amaretti (italienska mandelkakor) eller mandelbiskvier

Gör så här:

  1. Vispa upp äggulor och socker till ett ljust och fluffigt skum med elvisp.
  2. Rör försiktigt ner mascarpone och dessertvin.
  3. Vispa upp grädden i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner mascarponeblandningen där i.
  4. Fördela blandningen i en frystålig behållare med lock.
  5. Täck med lock och låt stå i frysen över natt.
  6. Värm upp grädde, farin och kaffepulver i en liten kastrull.
  7. Värm på medelvärme 5–10 minuter och rör tills det tjocknar något.
  8. Ta från värmen och rör ner smöret.
  9. Ta ut parfaiten från frysen 20 minuter före servering.
  10. Strö några krossade mandelbiskvier över och servera med espressokaramell.
Recept på mascarponeparfait med espressokaramell

Mascarponeparfait med espressokaramell.

Av: Katri Schröder

Foto: Kirsi-Marja Savola

LÄS MER:

Leilas mascarponepannacotta med lakritsmarinerade bär

Krämig och underbart god bärparfait

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: