Marockansk kyckling med rotfrukter

Recept på marockansk kyckling med rotfrukter

Kryddstark, färgstark och oemotståndlig. Bjud på marockansk kyckling med ugnsbakade rotfrukter. Servera med yoghurtdressing.
23 mars, 2020

4 portioner

Marockansk kyckling:

4 hela kycklinglår

2 msk naturell yoghurt

1 msk harissa

1 msk olivolja

2 tsk honung

2 tsk salt

Ugnsbakade rotfrukter:

1 kg blandade rotfrukter, gärna gulbetor, palsternackor, rödbetor och sötpotatis

2 msk olivolja

1 tsk stött spiskummin

1 tsk stött koriander

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk salt

1 handfull dadlar

150 g fetaost

75 g valnötter

Yoghurtdressing:

2 dl naturell yoghurt

2 msk olivolja

2 msk citronsaft

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

½ granatäpple

1 handfull färsk mynta

Gör så här:

  1. Lägg kycklinglåren i ett djupt fat.
  2. Rör ihop yoghurt, harissa, olja, honung och salt i en skål och fördela sedan över kycklinglåren.
  3. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp och marinera i minst 2 timmar eller gärna över natten.
  4. Värm ugnen till 220°.
  5. Skala rotfrukterna och skär i grova tärningar.
  6. Lägg på ett stort ugnsfast fat eller på en bakplåt med höga kanter.
  7. Droppa olja över och krydda med spiskummin, koriander, paprika och salt.
  8. Blanda runt och stek i ugnen i 15 minuter.
  9. Ta ut formen eller plåten från ugnen.
  10. Fördela kycklinglåren över rotfrukterna och ställ in i ugnen i ytterligare 25 minuter.
  11. Ta ut fatet från ugnen.
  12. Kärna ur dadlarna och skär i bitar.
  13. Strö dadlar, smulad feta och valnötter över rotfrukterna och kycklingen.
  14. Blanda runt och ställ åter in i ugnen i 10 minuter. Se till att kycklingen är helt färdig och gyllene.
  15. Rör ihop alla ingredienserna till yoghurtdressingen i en liten skål.
  16. Dela granatäpplet och banka ut kärnorna, ner i en skål, med hjälp av en träslev.
  17. Pilla ut de kärnor som sitter hårt.
  18. Garnera rätten med granatäppelkärnor och mynta och servera med yoghurtdressing till.
Recept på marockansk kyckling med rotfrukter

Marockansk kyckling med rotfrukter.

Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann

LÄS MER:

Marockansk vegogryta med krossat vete

Marockansk lammgryta med aprikoser och mandel

Marockanska torskbiffar med mango- och morotssallad