Marmorerad red velvet-kaka
- AvRedaktionen
 
Lyxa till det på alla hjärtans dag! Bjud på ljuvlig marmorerad red velvet-kaka med underbar cream cheese-topping.
12 bitar
Red velvet-kaka:
3 ägg
180 g (ca 2 dl) socker
120 g (ca 2 dl) vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1/2 dl filmjölk
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk vegetabilisk olja
1/2 tsk röd pastafärg
Cream cheese-topping:
450 g hallon
1 1/2 dl + 2 tsk socker
1 1/2 msk Maizena
1/2 dl vatten
350 g vita chokladknappar
1 1/4 dl vispgrädde
700 g färskost
1 msk mjöl
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160° varmluft (175° vanlig ugn) och smörj en stor fyrkantig form med lite smör, klä med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
 - Vispa ägg och socker poröst.
 - Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
 - Blanda filmjölken med vitvinsvinäger, olja och den röda färgen.
 - Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd försiktigt in dem.
 - Vänd till sist ner filmjölks- blandningen och rör försiktigt runt tills allt har blandats.
 - Fördela smeten i formen.
 - Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter.
 - Kakan ska precis få en torr yta, men vara dallrig inuti.
 - Sänk värmen till 170°.
 - Lägg hallon, 2 msk socker och Maizena och vatten i en kastrull.
 - Koka upp tills det tjocknar, cirka 5 minuter.
 - Purea blandningen i en matberedare, passera genom sil. Låt svalna.
 - Smält ihop chokladen och grädden över vattenbad. Låt svalna.
 - Vispa cream cheese med 1 1/2 dl socker tills det är slätt, cirka 3 minuter.
 - Vispa ner mjöl och sedan äggen, ett i taget.
 - Vispa ner vaniljextrakt och sedan den smälta chokladen.
 - Häll hälften av chokladsmeten på kakan, toppa med hälften av bärmixen. Upprepa.
 - Dra sedan med en tandpetare för att skapa fina mönster i toppingen.
 - Grädda i ugnen cirka 45–60 minuter tills toppingen stelnat.
 - Låt svalna i rumstemperatur och ställ i kylen till nästa dag.
 
Foto: Stockfood/Europapress.
LÄS MER: