Marängtårta med mandel och apelsinkräm

Recept på marängtårta med mandel och apelsinkräm

Lyxa till det rejält! Denna marängtårta med mandel och apelsinkräm är alldeles oemotståndlig. Apelsinblomsvatten blir pricken över i i den här läckra kakan.
18 december, 2019

12-14 bitar

Marängtårta med mandel:

150 g mandlar

5 äggvitor

1 krm salt

3 dl florsocker

1 msk maizena eller potatismjöl

Lite smör till bakplåtspappret

Apelsinkräm:

2 dl vispgrädde

1 dl fint rörsocker

1 ekologisk apelsin, skalet

1 stänk apelsinblomsvatten

75 g mandlar

300 g mjukt smör

Garnering:

100 g mandelflagor

Florsocker

Gör marängtårtan så här:

  1. Hacka mandlarna mycket fint med en minihackare eller matberedare.
  2. Vispa upp äggvitorna med lite salt till en styv massa med elvisp.
  3. Sikta ner florsocker och vispa tills massan är blank och fast.
  4. Vänd ner de finhackade mandlarna och maizenan i marängen med en sked eller slickepott.
  5. Blanda tills massan är jämn.
  6. Värm ugnen till 125°.
  7. Rita upp 4 rektangulära fält på vardera 10 x 30 cm på ett stycke bakplåtspapper så att de tillsammans bildar en stor fyrkant.
  8. Vänd på bakplåtspapperet och smöra det lätt.
  9. Fördela marängen över papperet så den täcker hela den totala uppritade ytan.
  10. Grädda i ugnen 1 ½ timme.
  11. Ta ut plåten från ugnen och vänd upp kakan på en kall ugnsplåt så de tecknade ytorna på papperet vänds upp.
  12. Låt svalna något och skär sedan marängen i 4 delar enligt skissen.

Gör apelsinkrämen så här:

  1. Värm upp grädde och socker i en kastrull, rör tills sockret är upplöst.
  2. Ta från värmen.
  3. Tillsätt finrivet apelsinskal och ett stänk apelsinblomsvatten. Låt kallna helt.
  4. Hacka mandlarna fint.
  5. Vispa upp det mjuka smöret med en elvisp.
  6. Tillsätt apelsingrädden lite i taget under omrörning.
  7. Vänd ner de hackade mandlarna i krämen och rör ihop till en kräm.
  8. Bygg ihop kakan genom att bre lite kräm på varje marängbotten och stapla dem på varandra.
  9. Täck kakans sidor med kräm och låt sedan stå i kylskåp fram till servering.
  10. Kakan blir bättre av att vila kallt i några timmar.

Vid servering:

  1. Rosta mandelflagorna gyllene i en torr stekpanna. Låt svalna.
  2. Strö rostad mandel över kakan och garnera med siktat florsocker.
Recept på marängtårta med mandel och apelsinkräm

Marängtårta med mandel och apelsinkräm.

Av: Katri Schröder

Foto: Kirsi-Marja Savola

LÄS MER:

9 fina tårtfat på fot

S’morestårta med choklad, maräng och digestivekex

Klassisk citronpaj med maräng

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: