Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Mandelsmör – så gör du det enkelt själv

15 feb, 2016
AvLisa Arnell
Mandelsmör är inget nytt – men fler och fler upptäcker det nu. Det finns att köpa färdigt i butikerna, men du kan enkelt göra eget hemma, allt du behöver är mandlar och en mixer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur mycket älskar man inte mandlar? Som de är, rostade, malda till mjöl eller krossade till smör. Nötsmör i allmänhet, och mandelsmör i synnerhet är supergott och fungerar både som pålägg, ingrediens i bakverk, på pannkakor (eller bara som det är på en sked).

Mandelsmör är lite mildare i smaken jämfört med till exempel jordnötssmör. Och det bästa av allt: Det är superenkelt att göra.

Du behöver: Nötter + flingsalt + matberedare/mixer.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Så gör du: Rosta 2 dl nötter i ugn eller i en stekpanna så de blir gyllenbruna. Häll ner nötterna i en matberedare eller mixer (som tål hårt innehåll). Tillsätt lite salt och mixa i omgångar. Först blir det ett torrt nötmjöl. Efter en stund kommer oljan från nötterna fram. Pausa lite då och då så att inte matberedaren blir överhettad. Passa då på att ta ner nötmassan från mixerns väggar så allt kommer med. Mixa tills mandelsmöret blir krämigt. Smaka av med lite flingsalt. Klart! Förvara i glasburk i kyl eller kallt skafferi.

Läs också: 4 nyttiga snacks du kan äta med gott samvete

 

Annons