Mandelkaka med vit choklad-frosting och färska bär

Recept på mandelkaka med vit choklad-frosting och färska bär

Färska bär, mandelkaka, vit choklad-frosting... En lika god som vacker efterrätt! Så gör du den här mandelkakan!
05 februari, 2021

Mandelkaka med vit choklad-frosting och färska bär

Ingen middag är komplett utan dessert! Slutet gott, allting gott!

8 portioner

Du behöver:

100 g mandlar
150 g smör
150 g vit choklad
3 ägg
1 dl socker
⅓ dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1 krm salt

Färskostsfrosting:

50 g vit choklad
150 g naturell färskost
50 g mjukt smör
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ekologisk citron, skalet

Garnering:

300 g färska bär
Ätbara blommor eller örter
Ätbart guldpulver
Frystorkat hallonpulver

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 20–22 cm i diameter. Mixa mandlarna till ett grovt mjöl med en minihackare. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen fint. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Rör tills den smält helt. Låt sedan svalna i 5 minuter.
  2. Vispa ägg, socker och farin luftigt med elvisp. Tillsätt den smälta chokladen och blanda ihop. Vänd ner mandelmjöl, vetemjöl och salt i smeten.
  3. Fyll formen med smet och grädda i ugnen i 30 minuter. Kakan får gärna verka undergräddad när du tar ut den. Låt svalna på ett ugnsgaller och ställ därefter kallt i minst 6 timmar.
  4. Hacka chokladen till färskostskrämen och smält den över vattenbad. Vispa ihop färskost, mjukt smör, florsocker, vaniljsocker och finrivet citronskal med elvisp. Tillsätt den smälta chokladen och blanda runt.
  5. Lägg kakan på ett fat. Fyll en spritspåse med tyll med frosting och dekorera kakan. Garnera med bär, ätbara örter, guldpulver och frystorkade hallon.

Recept: Camilla Biesbjerg Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

4 lysande desserter med citrus