Majskyckling ”rôti” med sparris, tomat och örter

  • AvSuzanne Ribbing
Perfekt helgmat som också barnen gillar. Det tar 10 minuter att förbereda, sedan sköter kycklingen sig själv i ugnen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

4 personer

Tid: ca 1 timme + 1 timmes marinering

Du behöver:

1–2 majskycklingar, beroende på storlek (ca 1,2 kg)

Marinad:

1 g saffran (2 kuvert)

1 tsk chilipulver

1 tsk malen svartpeppar

1 tsk timjan (färskrepad)

1 tsk bladpersilja (hackad)

1 msk basilika (hackad)

1 röd spansk pepparfrukt (urkärnad och hackad)

1 citron (skalet)

1/2 dl olivolja

Du behöver också:

3 stora potatisar (i bitar)

1 knippe vårlök (skivad i 1 cm-skivor)

1/2 dl olivolja

salt och nymalen svartpeppar

1 knippe grön sparris

4 plommontomater

1 ask minikvist-tomater

1 msk rödvinsvinäger + 2 msk olivolja

Till servering:

2 citroner (halverade)

blandade färska örter, t ex timjan, basilika och persilja

Gör så här:

Stycka kycklingen så du får bröst- ving- och lårbitar, halvera sedan bröst och lår (för att stektiden ska bli kortare).

Blanda saffran, chilipulver, svartpeppar, timjan, persilja, basilika, chili, rivet citronskal och 1/2 dl olivolja. Marinera kycklingdelarna i blandningen ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200°. Lägg kyckling, potatis och vårlök i en långpanna. Häll över 1/2 dl olivolja. Salta och peppra och blanda runt. Ställ i ugnen i ca 40 minuter. Rör om efter 20 minuter.

Koka under tiden sparrisen i saltat vatten ca 1 minut. Kyl direkt i isvatten för att behålla den fina färgen. Skålla tomaterna i samma kokande vatten ett par sekunder tills skalet börjar lossna, och kyl på samma sätt, skala. Dela plommontomaterna och skär sparrisen i bitar, och marinera tillsammans med de små tomaterna i vinäger och olja.

Kontrollera att kycklingen är genomstekt. Ta ut formen och lägg på tomater, sparris och citronhalvor. Garnera med färska örter.

Recept: Danyel Couet, köksmästare på Fredsgatan 12.