Magiskt goda sommartrenden: krydda med örter

Recept rätter med kryddörter

Använd sommarens skafferi av färska kryddor och örter och skapa magiska rätter med extra 
sommarsmak!
07 juli, 2020

Pasta med lax, spenat och dill

Recept pasta lax

Härlig krämig pasta med lax och dill.

En krämig pasta tackar vi aldrig nej till, och lax och dill är ju som gjorda för varandra!

4 portioner

400 g spaghetti

200 g färsk spenat

150 g naturell färskost

1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

200 g kallrökt lax

Garnering:

1 handfull färsk dill

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Slå av vattnet men låt spaghettin bli kvar i kastrullen.
  2. Skölj spenaten och vänd ner i pastan.
  3. Tillsätt färskost och smaka av med citronsaft och -skal, salt och peppar.
  4. Skär den rökta laxen i grova bitar och vänd ner i pastan.
  5. Garnera med rikligt med dill och servera.

Ugnsbakad kolja med kryddört- potatis

Recept fisk färskpotatis

Fisk med krämig, örtig sås och färskpotatis.

Fisk i fat är underbart!

4 portioner

1 knippe grön sparris

150 g haricots verts

1 purjolök

800 g koljafilé

Salt och svartpeppar

3 dl äppelcider

2 dl vispgrädde

1 handfull bladpersilja

1 handfull färsk dill

1 handfull röd skogssyra

Kryddörtpotatis:

1 kg små potatisar

Salt

1 handfull färsk dill

1 handfull bladpersilja

4 msk olivolja

Gör så här:

  1. Skrubba potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Skölj kryddörterna och mixa ihop med olivoljan i en minihackare. Smaka av med salt och vänd ner i de kokta potatisarna.
  2. Skölj och bryt av den nedre träiga delen på sparrisarna.
  3. Skölj och nyp av skaften på bönorna.
  4. Ansa purjon, skölj och skär i skivor.
  5. Fördela sparris, bönor och purjo i ett ugnsfast fat.
  6. Lägg fiskfiléerna ovanpå grönsakerna. Krydda rikligt med salt och peppar. Häll cider och grädde i botten på fatet och tillaga i ugnen i ca 10 minuter, tills fisken är genomkokt.
  7. Garnera med persilja, dill och skogssyra.
  8. Lägg potatisen på ett fat och servera till fisken.

Grönskande risotto med bacon

Recept risotto örter

Risotto kryddad med färska örter och bacon.

Rikligt med örter och smaker.

4 portioner

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 msk smör till stekning

1 zucchini

1 handfull färsk basilika

1 handfull bladpersilja

Salt och svartpeppar

4 dl risottoris

2 dl vitt vin

1 ½ liter kycklingbuljong

50 g riven parmesan

½ ekologisk citron, skalet

1 knippe grön sparris

200 g ärter från frysen

Till servering:

200 g bacon

1 handfull ärtskott

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök och stek i smör i en stor gryta. Skölj och riv zucchinin grovt.
  2. Stek den rivna zucchinin tills den mjuknar.
  3. Skölj och hacka basilika och persilja och vänd ner i grytan. Krydda med salt och peppar.
  4. Skölj riset och vänd ner i grytan, slå på vin och låt ånga av. Tillsätt varm buljong, lite i taget, så att riset hela tiden täcks av vätska. Låt risotton koka i ca 20 minuter, tills riset är al dente.
  5. Tillsätt riven parmesan och riv ner lite citronskal. Tillsätt frysta ärter och rör tills de tinat upp. Skölj sparrisarna och bryt av de träiga nedre delarna.
  6. Skär i mindre bitar och vänd ner i risotton. Låt stå och dra några minuter så sparrisen tillagas.
  7. Stek bacon sprött i en stekpanna. Låt droppa av på absorberande papper.
  8. Servera risotton toppad med ärtskott och bacon.

Italiensk kyckling med parma och salvia

Recept kyckling parma

Kycklingrätt inspirerad av saltimbocca, med parma runt kycklingen.

Goda fyllda kycklingbröst inspirerade av rätten saltimbocca där salvia är en av kryddorna.

4 portioner

4 kycklingbröstfiléer

120 g parmaskinka

1 handfull salvia

1 dl vetemjöl

Salt och svartpeppar

4 msk smör

1 msk olivolja

1 dl vitt vin

Sallad:

50 g rucola

1 msk olivolja

1 msk balsamicovinäger

Salt och svartpeppar

25 g parmesan

10 cocktailkapris

Till servering:

varm baguette

Gör så här:

  1. Lägg ett ark plastfolie eller bakplåtspapper över kycklingfiléerna och banka ut dem till ca 1 cm tjocklek.
  2. Dela varje kycklingbröst i två bitar. Lägg en skiva parma på varje bit, placera ett salviablad ovanpå och fäst ihop med tandpetare.
  3. Blanda mjöl med salt och peppar och doppa undersidan av kycklingen, den utan skinka och salvia, i mjölblandningen.
  4. Värm hälften av smöret med oljan i en stekpanna.
  5. Stek kycklingen 1 minut på skinksidan, vänd och stek ytterligare ett par minuter på andra sidan.
  6. Tillsätt vitt vin och låt småkoka i 5 minuter.
  7. Ta från pannan, tillsätt resterande smör och koka ner vätskan till en sås.
  8. Strö över några hackade salviablad och smaka av med salt och peppar.
  9. Skölj rucolan och vänd ihop med olja, balsamico, salt och peppar.
  10. Riv parmesanen grovt och fördela över salladen med kapris.

Sötpotatispizza med getost och rosmarinolja

Recept sötpotatispizza

Underbart frasig pizza, även god i små bitar till en fördrink.

Rosmarinolja är gott till det mesta, men lyfter verkligen det söta och det salta i den här potatispizzan med getost.

4 portioner

20 g jäst

4 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 tsk socker

3 msk olivolja

10–11 dl (650 g) vetemjöl eller tipo 00

Topping:

500 g sötpotatis

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

200 g getost

Rosmarinolja:

1 handfull färsk rosmarin

1 dl olivolja

Garnering:

Färsk rosmarin

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör ut. Tillsätt salt, socker och hälften av oljan. Rör ner lite mjöl i taget och arbeta till en spänstig deg. Pensla med resterande olivolja och låt jäsa övertäckt i rumsvärme i 1 timme.
  2. Gör under tiden rosmarinoljan genom att mixa rosmarin och olja i en minihackare.
  3. Värm ugnen till 250° och ställ in 2 ugnsplåtar.
  4. Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela i två bitar och tryck ut till två tunna pizzabottnar på bakplåtspapper.
  5. Skala sötpotatisarna och skär, gärna med en mandolin, i papperstunna skivor. Fördela över pizzabottnarna, pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Fördela getost över.
  6. Dra försiktigt över pizzorna till de heta ugnsplåtarna och grädda i ugnen i ca 10 minuter vardera, tills bottnen är spröd och gyllene.
  7. Droppa rosmarinolja över, garnera med lite rosmarin och servera genast.

Hotdogs med rödlöksrelish och harsyra

Recept korv med topping

En härlig relish gör korven vardagslyxig.

Toppa en vanlig korv med bröd med goda tillbehör och smakrika örter för att förvandla den från vardagsmat till vardagslyx.

4 portioner

8 goda grillkorvar eller vegokorvar

8 korvbröd

1 hjärtsallad

1 gurka

1 dl saltade mandlar

4 msk god senap

Rödlöksrelish:

5 rödlökar

1 msk smör till stekning

3 msk vitvinsvinäger

2 msk honung

1 tsk hela rosépepparkorn

1 tsk flingsalt

Garnering:

Röd harsyra

Gör så här:

  1. Skala rödlökarna och skiva dem tunt. Stek löken mjuk i smör i en stekpanna. Tillsätt vinäger, honung, pepparkorn och salt och stek tills allt blir glansigt och håller ihop.
  2. Ta från värmen och låt kallna före servering.
  3. Stek eller grilla korvarna och värm korvbröden.
  4. Skölj salladen och plocka av bladen.
  5. Skölj gurkan och hyvla i långa band med osthyvel.
  6. Hacka mandlarna grovt.
  7. Fördela allt i korvbröden, garnera med harsyran och servera.

 

Av: Emma Martiny

Foto: Winnie Methmann

 

LÄS MER:

Avokadomacka med ägg och kryddörter

10 saker att göra med ätbara blommor

11 exempel på ätbara blommor

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: