
Sval och smakrik Noilly Prat med is får inleda middagen.
Späd purjo med ägg och kapris

Elegant purjolökssallad med ägg och kapris.
Skönt grönt och nyskördade smaker.
4 portioner
8 små späda purjolökar
Salt
15 g smör
4 ägg
75 g cocktailkapris
Färska kryddörter, gärna bladpersilja, körvel och gräslök
Vinägrett:
1 tsk honung
1 1/2 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
5 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Ansa purjolökarna.
- Fyll en traktörpanna eller bred kastrull med lock till hälften med vatten och koka upp vattnet. Tillsätt salt och smör och småkoka purjon under lock i 5 minuter. Låt rinna av och lägg på ett fat.
- Koka äggen så de får krämig gula. Skala äggen och skär dem i kvartar. Fördela äggen ovanpå purjolökarna tillsammans med cocktailkapris, grovhackade kryddörter och gräslöksblommor.
- Rör ihop ingredienserna till vinägretten och droppa över purjon före servering.
Penne all’arrabbiata

Krämig penne all’arrabbiata.
Perfekt att göra nu när tomaterna är som bäst.
4 portioner
350 g pennepasta
5 klyftor vitlök
1 färsk röd chili
4 msk olivolja, till stekning
250 g små, gärna avlånga tomater
1 msk tomatpuré
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Färskriven parmesan
Färsk basilika
Gör så här:
- Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen. Slå av vattnet men spara 1 dl av kokvattnet.
- Skala vitlökarna och skär i tunna skivor. Kärna ur chilin och skiva tunt. Stek vitlök och chili mjuka i olja. Skölj och halvera tomaterna. Låt dem steka med i pannan och tillsätt även tomatpuré och ca 1 dl av kokvattnet från pastan.
- Småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ner pastan och servera med rikligt med riven parmesan och basilikablad.
Blondie med chokladmandel

Sommarfestlig kaka i långpanna.
Blondie är en brownie på vit choklad. Fyll den med chokladgodis för extra guldkant!
6–8 bitar
200 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
1 ¼ dl (105 g) strösocker
2 dl (125 g) vetemjöl
150 g mandelmassa
200 g chokladnötter (t ex mandelägg från Anton Berg)
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Smält försiktigt ihop smör och vit choklad över vattenbad.
- Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Tillsätt mjöl och vispa ihop.
- Vänd ner smör och smält choklad.
- Riv mandelmassan grovt på rivjärn och rör ner.
- Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform, ca 20 x 30 cm.
- Hacka mandeläggen grovt och strö över smeten. Grädda i 20–25 minuter tills kakan är gyllene.
Av: Timm Vladimir, Emma Martiny
Foto: Columbus Leth, Winnie Methmann
LÄS MER:
Grilla vegetariskt – våra gröna grillfavoriter
5 lättlagade vegetariska recept du måste testa
6 snabba och billiga vegetariska soppor