Lyxig, vegetarisk sommarmeny – gröna recept till festen!

Recept vegetarisk meny

Vem vill inte äta vegetariskt på sommaren när grönsakerna är som bäst? Här är lyxiga, gröna recept till festen som alla gillar!
06 juli, 2020
Recept drink

Sval och smakrik Noilly Prat med is får inleda middagen.

Späd purjo med ägg och kapris

recept purjolökssallad

Elegant purjolökssallad med ägg och kapris.

Skönt grönt och nyskördade smaker.

4 portioner

8 små späda purjolökar

Salt

15 g smör

4 ägg

75 g cocktailkapris

Färska kryddörter, gärna bladpersilja, körvel och gräslök

Vinägrett:

1 tsk honung

1 1/2 tsk dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

5 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Ansa purjolökarna.
  2. Fyll en traktörpanna eller bred kastrull med lock till hälften med vatten och koka upp vattnet. Tillsätt salt och smör och småkoka purjon under lock i 5 minuter. Låt rinna av och lägg på ett fat.
  3. Koka äggen så de får krämig gula. Skala äggen och skär dem i kvartar. Fördela äggen ovanpå purjolökarna tillsammans med cocktailkapris, grovhackade kryddörter och gräslöksblommor.
  4. Rör ihop ingredienserna till vinägretten och droppa över purjon före servering.

Penne all’arrabbiata

Recept pasta

Krämig penne all’arrabbiata.

Perfekt att göra nu när tomaterna är som bäst.

4 portioner

350 g pennepasta

5 klyftor vitlök

1 färsk röd chili

4 msk olivolja, till stekning

250 g små, gärna avlånga tomater

1 msk tomatpuré

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Färskriven parmesan

Färsk basilika

Gör så här:

  1. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen. Slå av vattnet men spara 1 dl av kokvattnet.
  2. Skala vitlökarna och skär i tunna skivor. Kärna ur chilin och skiva tunt. Stek vitlök och chili mjuka i olja. Skölj och halvera tomaterna. Låt dem steka med i pannan och tillsätt även tomatpuré och ca 1 dl av kokvattnet från pastan.
  3. Småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Rör ner pastan och servera med rikligt med riven parmesan och basilikablad.

Blondie med chokladmandel

Recept kaka i långpanna

Sommarfestlig kaka i långpanna.

Blondie är en brownie på vit choklad. Fyll den med chokladgodis för extra guldkant!

6–8 bitar

200 g smör

200 g vit choklad

3 ägg

1 ¼ dl (105 g) strösocker

2 dl (125 g) vetemjöl

150 g mandelmassa

200 g chokladnötter (t ex mandelägg från Anton Berg)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smält försiktigt ihop smör och vit choklad över vattenbad.
  2. Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Tillsätt mjöl och vispa ihop.
  3. Vänd ner smör och smält choklad.
  4. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och rör ner.
  5. Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform, ca 20 x 30 cm.
  6. Hacka mandeläggen grovt och strö över smeten. Grädda i 20–25 minuter tills kakan är gyllene.

 

Av: Timm Vladimir, Emma Martiny

Foto: Columbus Leth, Winnie Methmann

 

LÄS MER:

Grilla vegetariskt – våra gröna grillfavoriter

5 lättlagade vegetariska recept du måste testa

6 snabba och billiga vegetariska soppor

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: