Lyxig pekanpaj med choklad

Recept på lyxig pekanpaj med choklad

Rik, läcker och alldeles oemoståndlig. Den här pekanpajen har dessutom lite lönnsirap i fyllningen för en extra härlig, amerikansk touch!
15 september, 2019

8 portioner

Du behöver:

100 g rumsvarmt smör

6 msk florsocker

1 knivsudd salt

1 ägg

4 msk mandelmjöl

3 dl vetemjöl

Fyllning:

85 g mörk choklad

85 g smör

4 ägg

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

1 msk vetemjöl

1 1/3 dl lönnsirap

1/2 tsk salt

200 g pekan- eller valnötter

Garnering:

1 msk florsocker

Till servering:

God vaniljglass

Gör så här:

  1. Rör ihop det mjuka smöret med florsocker och salt. Rör ner ägget.
  2. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl och vänd försiktigt ihop med en sked utan att röra för mycket.
  3. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
  4. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Smöra en kakform, ca 24 cm i diameter och klä den med deg. Låt stå kallt i frysen 1 timme.
  5. Värm ugnen till 180°. Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme. Ta från värmen, låt svalna.
  6. Vispa ihop ägg, farinsocker, vaniljsocker, kakao, vetemjöl, lönnsirap och salt i en skål.
  7. Rör ner det avsvalnade chokladsmöret, blanda väl.
  8. Hacka hälften av pekannötterna grovt och rör ner i smeten. Fyll pajskalet.
  9. Garnera med resterande pekannötter och baka i ugn 25–40 minuter.
  10. Lägg aluminiumfolie över om kakan får för mycket färg.
  11. Låt svalna helt. Sikta florsocker över och servera med god vaniljglass.
Recept på pekanpaj med choklad.

Lyxig pekanpaj med choklad.

Av: Julie Hey, Camilla Biesbjerg Markussen, Emma Martiny

Foto: Betina Hastoft, Inge Skovdal