Lyxig crème brulée med apelsinblomsvatten
- AvRedaktionen
 
Lyxig efterrätt när den är som bäst! Crème brulée är en tidlös klassiker. Denna variant med apelsinblomsvatten är extra uppfriskande och god.
6 portioner
Du behöver:
1 vaniljstång
3 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl standardmjölk
2 msk apelsinblomsvatten
5 äggulor
6 msk strösocker
Smör, till formarna
Till servering:
Rörsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 90°.
 - Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
 - Lägg ner i en kastrull med grädde och mjölk. Låt koka upp och lyft ur vaniljstången.
 - Ta från värmen och tillsätt apelsinblomsvatten.
 - Vispa äggulor och socker luftigt.
 - Häll den varma grädden i en tunn stråle ner i äggsmeten. Rör hela tiden försiktigt med en slickepott.
 - Smöra sex små skålar. Fyll dem med kräm och låt svalna lite.
 - Grädda mitt i ugnen, ca 1 timme. Krämen ska vara fast i kanterna och lös inåt mitten.
 - Låt stå kallt fram till servering.
 - Strö rörsocker över varje portion och bränn sockret med en gasolbrännare till en karamell. Servera genast.
 
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft